Hlavní obsah

Prodloužení zápasů ve skupinách na hokejovém MS se bude hrát ve třech

Prodloužení zápasů na hokejovém mistrovství světa se od příští sezóny budou hrát s třemi hráči v poli na každé straně. Kongres Mezinárodní hokejové federace (IIHF) v Moskvě dnes po vzoru NHL schválil úpravu pravidel, která však platí jen pro základní skupiny, nikoli pro play off. Podle nových pravidel se od příští sezony bude hrát i česká extraliga.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Čeští hokejisté Radek Faksa a Martin Zaťovič (vpředu) před americkou brankou.

Článek

Dosud se utkání ve skupinách v případě nerozhodného stavu prodlužovala o pět minut se čtyřmi hráči z každého týmu, nyní se jejich počet sníží a nastavovat se bude i nadále pět minut s pravidlem "náhlé smrti". V play off se bude i nadále v desetiminutovém prodloužení hrát se čtyřmi hráči.

"Je to takový ten model po vzoru NHL a mně se to docela líbí v tom, že většinou se rozhodne při hře na ledě a ne až v penaltách. Takhle bude hodně záležet na bruslařích," řekl ČTK Josef Jandač, který reprezentační tým z pozice současného asistenta převezme od nové sezony jako hlavní kouč.

Jandač by se nebránil ani tomu, kdyby pravidlo platilo i pro vyřazovací boje a opět se tak o něco snížila pravděpodobnost, že vítěze určí až nájezdy, jak se stalo ve čtvrtek osudným českému týmu na světovém šampionátu v Rusku proti USA. "Vždy to pak trošku bolí, když to je jediná penalta, která rozhodne," připustil Jandač.

Ke změně došlo i u případných samostatných nájezdů. Ve skupinách pojedou jako doposud nejprve tři hráči, a pokud se nerozhodne, bude se pokračovat po jednom na každé straně. V play off se ale zvýší počet exekutorů na pět, poté se bude případně pokračovat po jednom hráči z každého mužstva. Finále se bude stejně jako nyní prodlužovat o 20 minut a hrát se bude v pěti. Nájezdy by poté zahájilo pět hráčů z obou týmů.

Řezníček: Věříme, že to zatraktivní prodloužení

"Myslím, že pak takhle při pěti nájezdech na každé straně můžete prokázat větší schopnosti v zakončení, když to nebude jen na třech hráčích, ale na pěti. Také to ukáže šikovnost hráčů, kteří v mužstvu budou. A samozřejmě i schopnosti brankáře. Jsou to čtyři nájezdy celkem navíc, tak myslím, že to bude zajímavé i pro diváky," řekl Jandač.

Podle stejných pravidel se budou v příští sezóně hrát prodloužení i v české extralize. "Už jsme o tom s kluby jednali a souhlasí. Změny budou součástí nového herního řádu," řekl ředitel extraligy Josef Řezníček ČTK. Platit budou i rozlišnosti pro základní část a play off. "Věříme, že to zatraktivní prodloužení," uvedl Řezníček.

Předjednané jsou už i úpravy pro samostatné nájezdy. "Nevěděli jsme, že IIHF něco podobného chystá, ale s podobným nápadem jsme také přišli. Ještě o tom budeme jednat, ale předpokládám, že i k této změně dojde," dodal Řezníček.

Schválené změny platí pro všechny turnaje organizované pod hlavičkou IIHF. "Jednalo se i o tom, aby finální rozhodnutí schválil kongres až v září, ale nakonec se tak stalo už tady. Chtěli jsme, aby se na změny mohly připravit i jednotlivé ligy," řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban ČTK. Lze totiž předpokládat, že stejně jako česká extraliga se rozhodnou pravidla upravit i další evropské soutěže.

Reklama