Hlavní obsah

Navková a Kostomarov se dostali do čela soutěže tanečních párů

TURÍN

Úřadující mistři světa i Evropy Taťjana Navková a Roman Kostomarov se dostali do čela olympijské soutěže tanečních párů. Ruští krasobruslaři vyhráli nedělní originální tance plné velkých chyb řady favoritů a v průběžném hodnocení mají náskok 1,38 bodu před Američany Tanith Belbinovou a Benjaminem Agostem. Ti se na aktuálně druhou příčku posunuli ze šesté pozice.

Článek

Dosud vedoucí Italové Barbara Fusarová-Poliová a Maurizio Margaglio po pokažené poslední zvedačce klesli až na sedmou příčku.

Navková a Kostomarov předvedli na latinskoamerické rytmy originální tanec bez větších zaváhání, jen na partnerovi byla patrná určitá nejistota při sólových otočkách v krokové pasáži. Publikum však nadchl především výkon amerického páru, který na závěr večera ukázal technicky nejnáročnější vystoupení především s jedinečnými zvedanými figurami.

Z bronzové pozice do pondělních volných tanců půjdou ukrajinští manželé Jelena Grušinová a Ruslan Gončarov. Stříbrní medailisté z letošního evropského šampionátu dostali za vystoupení v duchu brazilského karnevalu třetí nejvyšší známky večera a oproti povinnému tanci si polepšili o dvě příčky.

Nevídaný počet chyb

Belbinová a Agosto i Grušinová s Gončarovem těžili z nevídaného počtu velkých chyb předních párů. Fusarová-Poliová a Margaglio zarmoutili fanoušky v hale Palavela, když upadli při poslední zvedané figuře a klesli o šest míst. Společnou piruetu nezvládl třetí pár z povinného tance, Bulhaři Albena Denkovová a Maxim Stavijski.

Šanci na útok na medailové pozice pádem při poslední zvedačce propásli i čtvrtí Kanaďané Marie-France Dubreuilová a Patrice Lauzon. Partnerka si navíc při pádu bolestivě narazila pravou kyčel a k lavici, kde krasobruslaři čekají na známky, ji partner musel donést v náručí.

Taneční páry - po originálním tanci:
1. Navková, Kostomarov (Rus.) 99,27, 2. Belbinová, Agosto (USA) 97,89, 3. Grušinová, Gončarov (Ukr.) 96,68, 4. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 94,78, 5. Denkovová, Stavijski (Bulh.) 93,50, 6. Dubreuilová, Lauzon (Kan.) 91,80.

Reklama