Hlavní obsah

Čeští fotbalisté se nemusí ve Francii strachovat. Budou je chránit někdejší elitní policisté

Praha

Už sedmý měsíc platí ve Francii výjimečný stav vyhlášený po teroristických útocích loni v listopadu a je samozřejmě otázkou, zda ho tamní vláda na začátku června skutečně zruší, jak původně avizovala. „Zatím nemám informace, zda k tomu dojde. Snad až se sejdu s francouzským kolegou,“ krčil rameny ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, když na pražském Strahově parafoval společně s šéfem fotbalu Miroslavem Peltou Memorandum o spolupráci nachystané právě s ohledem na šampionát začínající 10. června ve Francii.

Foto: FAČR

Kdyby trio Čech, Limberský, Rosický nasadilo vizáž mušketýrů, žádnou ochranu by ve Francii nepotřebovalo.

Článek

Horké téma to je, což si uvědomují všichni. Ve Francii, stejně jako v zemích, jež se na EURO chystají.

Ochranka s vestami, ale bez pistolí

I proto třeba v českém táboře vstoupí na scénu bezpečnostní agentura G4S, kterou strahovská generalita najala, aby se starala o bezpečnost reprezentačního týmu. V Tours, kde národní tým rozbije svůj tábor, stejně jako na cestách k zápasům.

„Máme připraveny naše nejlepší zaměstnance, kteří prošli elitními policejními jednotkami," potvrdil Josef Svoboda z bezpečnostní agentury, jež bude mít bezpečí Vrbova výběru na starosti.

„Pochopitelně že ozbrojení nebudou, protože ve Francii platí pro držení zbraní velice striktní předpisy, ale třeba neprůstřelnými vestami vybaveni budou. A je samozřejmé, že budou v kontaktu s francouzskou policií."

Čech připomínal Jižní Afriku

Nachystaný je prostě scénář, na který nebyli fotbalisté na žádném z předchozích šampionátů zvyklí.

„Nemám nic proti tomu, aby byla bezpečnost zajištěna v maximální možné míře. Už při výběru ubytování jsme ostatně na tento atribut brali zřetel, a proto jsme volili hotel, kde najdeme klid a bezpečí," nepovažuje reprezentační kouč Pavel Vrba chystaná opatření za přehnaná.

„Věřím, že situace ve Francii do naší přípravy nezasáhne a vše dobře dopadne. Ostatně, ani na hráčích nepozoruji, že by zvýšená bezpečnostní opatření odváděla jejich pozornost od fotbalu a šampionátu, jenž nás čeká," dodával trenér.

Hráči mu dávají unissono za pravdu.

„Skutečně nás to neovlivňuje, protože v dnešní době narazí člověk na rizika všude. Takto prostě nelze přemýšlet, neboť můžete jet vlakem a nevíte, co se přihodí," přitakával reprezentační gólman Petr Čech.

„Před světovým šampionátem v roce 2010 se toho o situaci v Jihoafrické republice napsalo a namluvilo také spoustu, ale pořadatelé všechno zvládli bez jakýchkoli problémů. Věřím, že ve Francii to bude stejné," vracel se k paralelám z předchozích mistrovství legionář z Arsenalu.

„Je to sice stejně nepříjemné pro nás, stejně jako pro fanoušky, ale třeba na mě osobně výjimečný stav ve Francii nijak nedoléhá," potvrzoval trenérova slova i Tomáš Rosický chystající se na své čtvrté mistrovství.

Reklama

Související témata: