Hlavní obsah

Proti Turecku se třemi nováčky, Nedvěd má volno

Tomáš FlieglSport.cz

V pondělí zveřejnil trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner nominaci pro přípravné zápasy v Turecku. První březnový den poprvé obléknou dres reprezentace Tomáš Zápotočný z Liberce, záložník David Kobylík z Arminie Bielefeld a útočník Václav Svěrkoš z Herthy Berlín. V nominaci není Pavel Nedvěd, který dostal volno. "Na zápas v Turecku ho nepotřebujeme," řekl kouč Brückner.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Záložníka italského Juventusu čeká v té době dvojzápas vyřazovací části Ligy mistrů proti německým Brémám. "Pavla jsem nenominoval na základě předběžných dohod. Přijede ale na naší oslavu během vyhlašování fotbalisty roku," uvedl kouč. V předběžných plánech pro šampionát ale majitel Zlatého míče z roku 2003 nechybí. "Už má i vybraný pokoj," dodal Brückner.

Příprava v Izmiru bude netypická, Češi odehrají během jednoho dne tři zápasy. A-tým bude rozdělený na dvě mužstva, střetnou se i reprezentační výběry obou zemí do 21 let. "Mám předběžně vytvořené dvě desítky, kterou doplní pokaždé 3-4 hráči. Ti budou pendlovat," vysvětlil trenér. Může se tak stát, že někdo odehraje poločas prvního zápasu od 17:00 a druhou půlku ve večerním duelu od 20:00.

Před MS nebude čas zkoušet

Do hry by se měli dostat všichni nominovaní, včetně trojice brankářů. Večerní zápas týmu A1, který se bude započítávat do mezinárodních statistik, odchytá Petr Čech. Ve výběru jsou tři nové tváře - do každé řady jedna. "Chceme zohlednit i to, že nám před mistrovstvím světa můžou někteří hráči vypadnout a v Turecku si můžeme vyzkoušet hráče z širšího kádru," uvedl na adresu obránce Zápotočného, záložníka Kobylíka i útočníka Svěrkoše lodivod.

"Zápotočný si o nominaci říkal dobrými výkony už v minulé sezóně. Má důležité vlastnosti - srdce, výkonnost, morálku a je univerzální. Rozhodně má velkou šanci hrát v reprezentaci i v budoucnu. Svěrkoš hraje roli klasického hrotového útočníka a Kobylík se ukazuje v dobrém světle. Rozšíří naši kvalitu v záloze," popsal důvody nominace reprezentačních benjamínků Karel Brückner.

Dlouhodobě jsou mimo hru Koller a Lokvenc, o víkendu se zranili Grygera a Galásek. "Je to mírná komplikace, jsou to oba hráči základní sestavy. Ale s tím se musí počítat, koneckonců jsme se se zraněními potýkali i v kvalifikaci," popsal zdravotní stav týmu trenér.

Nominace pro přípravu v Turecku
Brankáři
Petr Čech (Chelsea, 38/0), Jaromír Blažek (Sparta Praha, 10/0), Antonín Kinský (Ramenskoje, 5/0)
Obránci
René Bolf (Auxerre, 34,0), Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck, 20/0), Marek Jankulovski (AC Milán, 44/7), Martin Jiránek (Spartak Moskva, 20/0), Pavel Mareš (Petrohrad, 8/0), Zdeněk Pospěch (Sparta, 2/0), David Rozehnal (Paris St. Germain, 18/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 43/2), Tomáš Zápotočný (Liberec, 0/0)
Záložníci
David Jarolím (Hamburk, 1/0), Jiří Jarošík (Birmingham, 23/0), David Kobylík (Bielefeld, 0/0), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 5/0), Karel Poborský (České Budějovice, 111/7), Jan Polák (Norimberk, 14/5), Jaroslav Plašil (Monako, 10/1), Tomáš Rosický (Dortmund, 52/15), Rudolf Skácel (Hearts, 3/1), Štěpán Vachoušek (Austria, 22/2)
Útočníci
Milan Baroš (Aston Villa, 45/26), Marek Heinz (Galatasaray, 25/5), Tomáš Jun (Besiktas, 9/2), Václav Svěrkoš (Hertha Berlín, 0/0), Vladimír Šmicer (Bordeaux, 81/27), Jiří Štajner (Hannover, 17/2)

Reklama

Související témata: