Hlavní obsah

Valenta nepostoupil z kvalifikace a zlato neobhájí

SAUZE D'OULX

Pro akrobatického skokana Aleše Valentu skončila snaha o obhajobu zlaté olympijské medaile už v pondělní kvalifikaci. Český lyžař, který dva kvalifikační skoky absolvoval s natrženým postranním vazem v koleně, se v italském Sauze d'Oulx nevešel do postupující dvanáctky. V konkurenci 28 závodníků obsadil po špatných dopadech v obou skocích až 21. místo.

Foto: čtk

Akrobat Aleš Valenta na olympiádě v Turíně.

Článek

"Já jsem byl zklamaný těsně po tom druhém skoku, to mě to docela mrzelo, ale teď už to beru normálně," řekl Valenta. Po fyzické stránce se cítil bez problémů. "Jsem obrovsky zklamaný. Nemůžeme se na nic vymlouvat," dodal trenér Pavel Landa.

Třiatřicetiletý Valenta předvedl se zatejpovaným kolenem dvě variace trojného salta s čtyřmi vruty. Při prvním skoku zařadil dva vruty hned do prvního salta; dopadl sice jen na jednu nohu, a zrovna problematickou pravou, ale udržel rovnováhu a z dopadového svahu odjel. "Neudělal jsem žádnou velkou chybu. Při dopadu jsem byl vpředu, strašně se zabořil do sněhu, potáhlo mi to lyži a byl jsem rád, že jsem z toho vyjel a neupadl," řekl akrobat. Největší bodové srážky dostal od rozhodčích za provedení.

Trenérovi se nelíbilo hodnocení

Landovi se bodové hodnocení prvního skoku nelíbilo. "Sto pět bodů bylo šíleně málo. Mě osobně to rozhodilo a byl jsem naštvaný, co tam zase rozhodčí nahoře blbnou," zlobil se kouč. V polovině kvalifikace Valentovi patřilo 18. místo s odstupem osmi a půl bodu na poslední postupovou pozici. "Byl pořád ve hře, aby se do finálové dvanáctky dostal," věřil Landa.

Napodruhé musel rodák ze Šumperka stejně jako všichni ostatní předvést jiný skok. Valenta zařadil dva vruty do druhého salta, skok ale přetočil a dopadl na záda. "Měl jsem velkou nájezdovou rychlost, a to se nedalo nic dělat. Strečoval jsem, jak jsem mohl, ale to je padesát na padesát, jestli to vyjde," řekl Valenta. Tím pro něj olympijský závod skončil. Na poslední postupové místo ztratil téměř třicet bodů. "To už je pak jedno," uvedl.

Landa se před druhým kolem obával, aby Valenta skok nepřetočil. "Když bývá skokan první skok vpředu, tak je druhý vzadu. Je to psychologické, v hlavě, a bohužel tu chybu udělal, i když jsem trochu blafoval a říkal mu, že byl v prvním kole dobrý a nebyl blízko tomu, aby udělal kotoul," uvedl Landa. "Bohužel to udělal, šel na risk a chyboval. Je to v pytli," řekl Landa.

Kvalifikace nemá na finále vliv

Finále se uskuteční ve čtvrtek, dnešní výsledky kvalifikace na závod nemají vliv. Všichni skokani budou začínat od nuly. Jako vítěz kvalifikace do bojů o medaile půjde Číňan Chan Sien-pcheng, nezaváhal například ani vedoucí muž Světového poháru Kanaďan Kyle Nissen. Bělorusko má ve finále trojnásobné zastoupení, po dvou skokanech pak Kanada, Čína a Rusko.

Podobně jako Valenta naopak neprošli kvalifikací ani obhájce stříbra Joe Pack či další Američan Eric Bergoust, olympijský vítěz z Nagana. Brány zůstaly zavřeny překvapivě i pro úřadujícího mistra světa Steva Omischla z Kanady, který trénoval jen na olympijské hry, vynechával Světový pohár a pro finále sliboval pět vrutů.

Svou chvíli slávy si prožil argentinský veterán Clyde Getty. Čtyřiačtyřicetiletý rodák z USA sice předvedl jen dvojné salto a pak kvůli divákům trojné - oba bez jediného vrutu - a byť se při dopadu zaryl hlavou do sněhu, se slzami v očích si dlouho užíval ovací fanoušků. Poslední místo bylo suverénně jeho.

Výsledky - kvalifikace:
1. Chan Sien-pcheng (Čína) 250,45 bodu, 2. Daščinskij (Běl.) 249,34, 3. Shouldice (Kan.) 243,45, 4. Grišin (Běl.) 242,87, 5. Lebeděv (Rus.) 241,48, 6. Čchiou Sen (Čína) 236,50, 7. Nissen (Kan.) 231,64, 8. Peterson (USA) 227,21, 9. Ablajev (Ukr.) 226,89, 10. Kušnir (Běl.) 226,33, 11. Ulrich (Švýc.) 225,75, 12. Brajlovskij (Rus.) 222,28, ...21. Valenta (ČR) 193,58 - nepostoupil.

Reklama