Hlavní obsah

Rozmachu hokeje pomohli i Italové, vynalezli rolbu

TURÍN

Když kanadský fanoušek uslyší, že nebýt Italů, neměl by hokej dnešní úroveň, tak si pochybovačně poklepe na čelo. A přece. I hostitelská země olympijských her výrazně přispěla k rozvoji dnes tak oblíbeného sportu. Ten muž se jmenoval Frank Zamboni a v roce 1950 vymyslel rolbu. Ani sami Italové dnes netuší, že stroje značky Zamboni, které upravují led v Turíně, jsou dílem jejich krajana.

Článek

Rolba dnes neodmyslitelně patří k hokeji i ke krasobruslení, ale až do padesátých let se led upravoval ručně. Na kluziště nastoupila parta dělníků se škrabkami a odstraňovala nerovnosti, jejich kolegové pak led stříkali vodou a uhlazovali. Celá procedura trvala bezmála hodinu, takže během přestávek hokejových zápasů se led nedal příliš vylepšit.

Frank Zamboni tenhle problém vyřešil. V Kalifornii, kam se jejich rodiče na začátku minulého století vystěhovali, vymysleli spolu s bratrem stroj, který byl kombinací traktoru s ledničkou a byl schopen "vyžehlit" kluziště za pár minut. Jednu z prvních roleb si koupila norská olympijská vítězka a herečka Sonia Henieová pro svou lední revue.

Značka Zamboni zůstává

Dnešní stroje mají se svými předchůdci už pramálo společného, ale firma Zamboni zůstává jejich nejuznávanějším výrobcem. A Don Zamboni, vynálezcův vnuk, se přiletěl do Turína podívat, jak jeho rolby zvládají olympiádu.

V Itálii, v zemi elegantních rychlých aut, se na "želvy", kroužící po ledě rychlostí maximálně patnáct kilometrů v hodině, dívají trochu s despektem. Zato v Kanadě jsou rolby a jejich řidiči nesmírně populární a při vjezdu na led sklízejí podobný potlesk jako největší hvězdy.

Rolbaři jsou hrdí

Rolbaři v NHL jsou na své povolání také náležitě hrdí. Jejich stroje hrají divokými barvami a září naleštěným chromem, řidiči si oblékají dresy svých týmů nebo smokingy a když skončí jejich čtvrthodinka v záři reflektorů, rozdávají autogramy jako slavní hokejisté. Rolbaři mají dokonce své mistrovství světa, letos se uskutečnilo v kanadském Edmontonu a své umění tam předvádělo padesát špičkových pilotů.

Dva z nich - Američan Dave Wescott a Kanaďan Bob Moffat - se starají o olympijský led v Turíně. "Michael Schumacher a Rubens Barrichello mezi rolbaři," napsala o nich agentura Reuters. A hodně kluků v Kanadě prý sní o tom, že jednou budou řídit rolbu. Jedna populární říkanka tvrdí, že jsou tři věci, na něž se opravdovému muži pohled nikdy neomrzí. Praskající oheň, bublající potok a rolba Zamboni, kroužící po ledě.

Reklama

Související témata: