Hlavní obsah

Mimořádně vydařený kemp, lebedil si Vrba. I partnerky přispěly k trenérově spokojenosti

Innsbruck

Dokonalá idyla! Tréninkový kemp českých fotbalistů chystajících se na mistrovství Evropy pod rakouskými Alpami dostal ve středu večer velice povzbudivou pečeť. Tým trenéra Pavla Vrby porazil v Innsbrucku Rusko 2:1. "Uhráli jsme velmi dobrý výsledek s mužstvem, které jede na evropský šampionát postoupit ze skupiny. Tohle vítězství mě těší," říkal trenér Pavel Vrba.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Trenér Pavel Vrba.

Článek

Jak vystoupení proti Rusku na závěr přípravného kempu hodnotíte?

Začátek ovlivnil gól ze šesté minuty. V poslední době se nám bohužel stává, že soupeře dostaneme do téhle výhody. Pak jsme do třicáté minuty mohli vyrovnat. Některé kombinace byly slušné, jednalo se o vyrovnanou pasáž hry. Náš herní projev se zvedl ve druhém poločase, kdy obě mužstva chtěla dát vítězný gól. Ale v závěru jsme měli i štěstí, když soupeř nastřelil tyčku. I proto bych neřekl, že to bylo zasloužené vítězství. Jednalo se spíše o remízový zápas se šťastným koncem na naší straně.

Čemu přičítáte výrazné zlepšení vašeho výběru po přestávce?

Zrychlení v přechodové fázi. Ta byla do té doby z naší strany komplikovaná a pomalá. Spoustu míčů jsme hráli do šířky. Po přestávce jsme dávali více míčů kolmo dopředu. V tom jsme se zlepšili a na obrazu hry se to promítlo.

Před zápasem jste říkal, že jsou všichni útočníci na stejné startovní čáře. Platí to i po zápase, kdy dal Tomáš Necid vítězný gól a navíc měl asistenci u trefy Rosického?

Nechtěl bych nyní dělat nějaké závěr. Do šampionátu je ještě daleko. Milan Škoda proti Rusku nehrál, ale dostane prostor v nedělním posledním přípravném duelu s Koreou. Některé výkony hráčů jejich šance na sestavu zvyšují, některým se šance snižují.

Na kolika místech sestavy směrem k duelu se Španělskem ještě nemáte jasno?

Každým zápasem se to nějak buduje. Na některých postech mám svým způsobem rozhodnuto, ale říkat takhle brzo před začátkem šampionátu sestavu by z mojí strany  nebylo příliš taktické. Nicméně ze sedmdesáti procent jsem rozhodnutý, jak by měla sestava vypadat.

Tomáš Rosický do přestávky připravil několik gólových pozic pro spoluhráče, rozdával milimetrové pasy. Po přestávce vstřelil gól, jímž nastartoval obrat. Potvrzuje, že bez něj je naděje na úspěch mnohem menší?

Říkal jsem už před měsícem, a někteří tomu nevěřili, že když bude Tomáš zdravý, je to pořád výjimečný hráč. V obou přípravných zápasech s Maltou i Ruskem to dokázal. Jsem rád, že jeho výkony mohli vidět i fanoušci v Česku.

Vítězný duel s Ruskem byl tečkou za rakouským soustředěním. Jak pobyt pod Alpami hodnotíte?

Mimořádně nám vyšel. Prospělo tomu i prostředí. Poprvé jsme s sebou měli i rodinné příslušníky, kteří přispěli k celkové pohodě. Jednalo se o správný krok. Ať se stane v budoucnosti cokoliv, stojím si za ním. Atmosféra byla dobrá, nikdo přítomností partnerek nezneužíval. A co se týče zápasů, tak i když nechci nic přeceňovat, každým vítězstvím získává mužstvo sebevědomí. Ale šampionát bude úplně jiný. Proto buďme skromní a neříkejme, že je všechno úplně optimální. To v žádném případě.

Reklama

Související témata: