Hlavní obsah

Pravidla cyklistické unie jsou nejednoznačná, tvrdí právník Šťovíček a věří v účast Sáblíkové na OH

Praha
Aktualizováno

Expert na sportovní právo Jan Šťovíček se nediví, že zástupci Českého svazu cyklistiky (ČSC) považovali kvalifikaci Martiny Sáblíkové na olympijské hry v Riu de Janeiro v cyklistické časovce za hotovou věc. Pravidla Mezinárodní cyklistické unie (UCI) označil právník, který se případu ujal, za nejednoznačná.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková trénuje na olympiádu v Riu. Jestli se jí ale zúčastní, je stále ve hvězdách.

Článek

Šťovíček se stihl již seznámit s problematikou případu. Připustil, že v něm probouzí vzpomínky na minulý rok, kdy ve sporu s UCI úspěšně hájil silničního profesionála Romana Kreuzigera, jenž byl podezírán z dopingu, aniž by byl pozitivně testován či jinak porušil nastavené regule.

"S touto problematikou jsme se setkali právě v případě Romana Kreuzigera. Jde o to, že UCI má poměrně nejednoznačně nastavená pravidla. A já se vůbec nedivím funkcionářům Českého svazu cyklistiky, jak tato pravidla vnímali. Je to každopádně poměrně složité a obtížné se v tom přesně vyznat. A rozumím tomu tak, že UCI zjevně trvá na jiném výkladu," řekl dnes ČTK Šťovíček.

Ve čtvrtek vyšlo najevo, že Česká republika schází na seznamu oficiálně potvrzených účastnických míst pro boje o medaile pod pěti kruhy. To by znamenalo, že Sáblíková bude v Riu chybět. Přestože v souboji s chronometrem na zářijovém mistrovství světa v Richmondu dojela dvanáctá a v redukovaném pořadí zemí devátá, přičemž deset nejlepších zemí mělo mít jistotu startu v Brazílii.

Šťovíček věří ve zvrat případu

Šťovíček, který je předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru (ČOV) a od ledna figuruje na seznamu rozhodců Mezinárodní sportovní arbitráže, věří ale ve zvrat. "Hodně těžko se to odhaduje dopředu, ale my i svaz uděláme úplně všechno pro to, aby tam Martina jela. Považujeme to všichni za naprostou prioritu. Byla by strašlivá škoda, kdyby Martina v Riu nestartovala, protože si to místo vyjela a kvalitativně na start určitě patří," zdůraznil Šťovíček.

První krok k nápravě již učinil. "Dnes jsme připravili dopis s vysvětlením na UCI, kde používáme různou právní argumentaci a při výkladu těch pravidel z našeho pohledu se dovoláváme i na nějakou ustálenou praxi. Protože i po Richmondu nám všichni okolo gratulovali, že máme místo na olympijských hrách, takže i všichni soupeři to tak vnímali," uvedl Šťovíček.

"Uvidíme, jestli uspějeme, nebo ne. Pokud ne, tak jsou další různé možnosti. Jedna z nich je ta, že bychom využili místa, jehož se případně zřekne některá ze zemí, což se stává poměrně často. Stalo se to například i v případě Kateřiny Nash na horských kolech," připomněl Šťovíček. "V takovém případě se pak bere v potaz právě umístění na mistrovství světa a Martina by byla první na řadě. Ta kvóta by se pak měla přidělovat podle toho klíče pořadí v časovce," doplnil Šťovíček.

I v zájmu UCI je, aby Sáblíková v Riu startovala

Všichni zainteresovaní budou nyní netrpělivě čekat na oficiální odpověď UCI, jak se k dopisu vyjádří. "Myslím si, že to je i v zájmu samotné UCI, aby Martina v Riu byla s ohledem na její jméno a olympijské medaile v rychlobruslení," mínil Šťovíček.

Při řešení celého případu jde i o čas. Trojnásobná olympijská vítězka zaměřila svoji přípravu naplno k Riu. A nyní neví, na čem je. "Do 15. června by měly národní olympijské výbory nahlásit účastníky, 16. června se tedy bude vědět, zda jsou využité všechny kvóty. V dalších dnech poté - nejpozději snad kolem 20. června - by pak měla UCI určit, komu neobsazená místa připadnou," nastínil Šťovíček.

"Věřím, že nám všichni drží palce; bude to samozřejmě boj a jako vždy trochu tahanice, ale snad ten boj dobře dopadne," přál si Šťovíček.

Reklama

Související témata: