Hlavní obsah

Polsko - Sev. Irsko 1:0Poláci slaví historicky první výhru na ME, proti Severním Irům rozhodl Milik

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Milik 1 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Polska potvrdili roli favoritů a ve skupině C porazili Severní Irsko zažívající premiéru na evropském šampionátu 1:0. Jediný gól vstřelil v 51. minutě útočník Arkadiusz Milik. Tým z Ostrovů tak přišel o sérii dvanácti zápasů bez prohry a inkasoval po 321 minutách, Poláci se dočkali historicky prvního vítězství na mistrovství Evropy.

Foto: Yves Herman, Reuters

Polák Arkadiusz Milik oslavuje svou trefu proti Severním Irům.

Článek
Fotogalerie

Milik, útočník Ajaxu Amsterdam, se ve věku 22 let a 104 dní se stal nejmladším polským hráčem skórujícím na ME. Severní Irsko nevyslalo na branku Wojciecha Szczesného ani jednu střelu.

Polsko do zápasu vstoupilo aktivně a obléhalo pokutové území Severního Irska, centrovaným míčům z obou stran hřiště ale často scházela přesnost, případně si s nimi poradili obránci ostrovanů. První střelu na bránu vyslal až v 29. minutě Milik, gólman McGovern s ní ale neměl výraznější problémy.

Milik se dostal o dvě minuty po Piszczekově přihrávce do další šance, tentokrát však netrefil branku. Největší příležitost prvního dějství si vypracoval v 39. minutě nejmladší hráč na hřišti Kapustka, gólman skotského Hamiltonu ale reflexivně jeho pokus zneškodnil.

Severní Irové ani jednou za poločas nevystřelili, což se naposledy na evropském šampionátu stalo Itálii v roce 2000 v zápase s Nizozemskem.

Zatímco hlavní hvězdu polského výběru Lewandowského soupeřovi obránci eliminovali, Milik měl více prostoru a v 51. minutě po Blaszczykowského přihrávce otevřel přízemní střelou skóre. Ukončil tak 321 minut trvající soupeřovu neprůstřelnost.

V 68. minutě se do zakončení dostal asistent Blaszczykowski, McGovernovu branku ale minul. O chvíli později na druhé straně unikl polským obráncům střídající Washington, Szczesny ale byl u míče včas.

Čtvrt hodiny před koncem nůžkami zakončoval Lafferty, avšak přestřelil. V závěru se do dalších šancí dostali Poláci, navýšit náskok ale nedokázali. Za Severní Irsko se po standardní situaci do slibné pozice dostával Davis, míč ale pořádně netrefil.

ME ve fotbale, skupina C (Nice):
Polsko - Severní Irsko 1:0 (0:0)
Branka: 51. Milik. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe - Tudor, Coltescu (všichni Rum.). ŽK: Kapustka, Piszczek - Cathcart. Diváci: 33 742.
Polsko: Szczesny - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blazszczykowski (80. Grosicki), Krychowiak, Maczyňski (78. Jodlowiec), Kapustka (88. Peszko) - Milik - Lewandowski. Trenér: Nawalka.
Severní Irsko: McGovern - McLaughlin, Cathcart, J. Evans, McAuley - McNair (46. Dallas), Norwood, Davis, Baird (76. Ward), Ferguson (66. Washington) - Lafferty. Trenér: O'Neill.

Reklama

Související témata: