Hlavní obsah

Belgie - Itálie 0:2Druhý italský úder přišel v závěru. Belgie začala šampionát porážkou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
32. Giaccherini 0 : 1
90. Pellé 0 : 2
Záznam online reportáže

Lyon
Aktualizováno

Mluví se o nich jako o černém koni celého evropského šampionátu, minimálně ve své premiéře na francouzské půdě ale zůstali belgičtí fotbalisté za očekáváním. S Itálií prohráli 0:2, branky svěřenců Antonia Conteho vstřelili v prvním poločase Giaccherini a v nastaveném čase druhé půle pojistil tříbodový zisk Pellé. Belgičané tak neukončili čekání na první soutěžní výhru nad Azzurri, které trvá už 44 let. Delegátem utkání byla jako první žena v historii ME Dagmar Damková.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Obrovská radost italské lavičky po vedoucím gólu Emanuela Giaccheriniho.

Článek
Fotogalerie

Belgický trenér Marc Wilmots musel zaimprovizovat při skládání defenzivní čtveřice. Na krajích nastoupili Jan Vertonghen a Laurent Ciman, kteří jsou v Tottenhamu a Montrealu zvyklí nastupovat na pozici stopera. Antonio Conte na druhé straně vsadil na zkušenost a poslal na hřiště nejstarší základní jedenáctku v historii evropských šampionátů s průměrným věkem 31 let a 169 dní.

Do první větší šance se dostal po deseti minutách hry Nainggolan, tvrdou přízemní střelu belgického záložníka ale vyrazil gólman Buffon na roh. Stejný hráč zahrozil o několik minut později, tentokrát však branku minul. V 29. minutě si příležitost připravil na druhé straně Pellé, také jeho pokusu ale scházela přesnost.

O tři minuty později už se mohli Jihoevropané radovat z gólu. Od půlící čáry poslal Bonucci centr na Giaccheriniho, ten si míč uvnitř vápna umně zpracoval, s přehledem překonal vybíhajícího Courtoise a oslavil reprezentační trefu po více než dvou a půl letech. Očividně zaskočení belgičtí fotbalisté navíc vzápětí čelili dalším šancím Candrevy a Pellého.

Belgie zklamala v koncovce

Úvod druhého dějství přinesl rozruch na obou stranách. Nejprve Lukaku lobem jen těsně minul Buffonovu branku, minutu poté musel zasahovat Courtois proti Pelléově nebezpečné ráně.

Belgičané s přibývajícími minutami přidali na ofenzivním snažení, hru oživil střídající záložník Neapole Mertens. Osm minut před koncem mohl po De Bruyneho centru vyrovnat další čerstvý hráč Origi, hlavou však přestřelil. Zanedlouho z protiútoku zahrozil soupeř, Immobileho střelu ale zneškodnil Courtois. V třetí minutě nastavení však už Italové brejk využili, po Candrevově pasu se prosadil Pellé a pojistil tříbodový zisk.

Svěřenci Marca Wilmotse nedokázali vstřelit gól poprvé od 12. března minulého roku, kdy nestačili v kvalifikaci ME na Wales. Další tři body se Itálie pokusí získat v pátek 17. června se Švédskem, Belgičané sehrají důležitý duel s Irskem o den později.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina E (hráno v Lyonu):
Belgie - Itálie 0:2 (0:1)
Branky: 32. Giaccherini, 90.+3 Pellé. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Vertonghen - Chiellini, Éder, Bonucci, Motta. Diváci: 55 408.
Belgie: Courtois - Ciman (76. Carrasco), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan (62. Mertens), Witsel - De Bruyne, Fellaini, Hazard - Lukaku (73. Origi). Trenér: Wilmots.
Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Parolo, De Rossi (78. Motta), Giaccherini, Darmian (58. De Sciglio) - Pellé, Éder (75. Immobile). Trenér: Conte.

Reklama

Související témata: