Hlavní obsah

Irsko - Švédsko 1:1Góly stříleli jen Irové, přesto si body se Švédskem rozdělili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
48. Hoolahan 1 : 0
71. Clark (vlastní) 1 : 1
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Dva góly vstřelili fotbalisté Irska v úvodním zápase skupiny E na evropském šampionátu ve Francii. První gól zařídil Hoolahan, druhý přidal Clark. Ten však střílel do vlastní sítě. Irové tak remizovali se Švédskem 1:1.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Ir John O'Shea (vlevo) brání Zlatana Ibrahimovice ze Švédska.

Článek
Fotogalerie

První poločas patřil jednoznačně irskému výběru. Střelu Jeffa Hendricka gólman Andreas Isaksson vyrazil, o chvíli později se do ještě nebezpečnější šance dostal kapitán Irů John O'Shea. Pouze pár centimetrů mu chybělo k tomu, aby prodloužený míč po rohu poslal do branky.

Jeho protějšek s páskou na ruce Ibrahimovic sice několikrát diváky potěšil vytříbenou technikou a pokoušel se tvořit hru, jeho tým se ale prakticky k ničemu nedostal. Naopak v tlaku pokračoval ostrovní celek, Robbie Brady zpoza vápna jen těsně přestřelil a ještě pohlednější pokus jeho kolegy Hendricka zasáhl břevno.

Radost si Irové ale užili až po přestávce, ve 48. minutě otevřel skóre Wes Hoolahan, když přesný centr Seamuse Colemana poslal halfvolejem k pravé tyči.

Inkasovaný gól Švédy probudil, ze série závarů a rohů před irskou brankou však nedokázali nebezpečně zakončit. Do šance se po hodině hry dostal i Ibrahimovic, z malého vápna ale v obtížné pozici mířil vedle. Promarnil tak příležitost prodloužit svou impozantní šňůru, kdy se mu povedlo skórovat v úvodních zápasech Švédska na třech předchozích šampionátech.

Jednu z největších hvězd šampionátu to nicméně nemuselo příliš mrzet. Byl to totiž právě Ibrahimovic, kdo pomohl Švédsku alespoň k zisku bodu, když v 71. minutě pronikl do vápna a jeho centr si do vlastní branky srazil Clark.

Švédsko se v pátek 17. června utká s Itálií, Irové změří o den později síly s Belgií.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina E (hráno v St. Denis):
Irsko - Švédsko 1:1 (0:0)
Branky: 48. Hoolahan - 71. vlastní Clark. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič - Grujič, Djokič (všichni Srb.). ŽK: McCarthy, Whelan - Lindelöf. Diváci: 73.419.
Irsko: Randolph - Coleman, O'Shea, Clark, Brady - McCarthy (85. McGeady), Whelan, Hoolahan (78. Keane), Hendrick - Walters (63. McClean), Long. Trenér: O'Neill.
Švédsko: Isaksson - Lustig (45. Johansson), Lindelöf, Granqvist, Olsson - Larsson, Lewicki (86. Ekdal), Källström, Forsberg - Berg (59. Guidetti), Ibrahimovic. Trenér: Hamrén.

Reklama

Související témata: