Hlavní obsah

Portugalsko - Island 1:1Vydařený debut Islanďanů. Favorita obrali o body, Ronaldo se neprosadil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Nani 1 : 0
50. Bjarnason 1 : 1
Záznam online reportáže

St. Étienne
Aktualizováno

Islandským fotbalistům se premiéra na velkém mezinárodním turnaji vydařil. Na mistrovství Evropy remizovali v druhém úterním duelu skupiny F s Portugalskem 1:1. Favorit vedl od 31. minuty po trefě Nanino, zkraje druhé půle ale zařídil Seveřanům vyrovnání Birkir Bjarnason.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Islandský záložník Birkir Bjarnason se raduje z vyrovnávacího gólu proti Portugalsku.

Článek
Fotogalerie

Do první šance zápasu se ve třetí minutě dostal Gylfi Sigurdsson, jeho střelu z úhlu i dorážku však gólman Patrício dokázal zlikvidovat. Poté převzali iniciativu favorité z Portugalska.

Cristiano Ronaldo, který nastoupil ke 127. utkání za reprezentaci a vyrovnal tím rekordní bilanci Luíse Figa, poslal z levého křídla přesný centr na hlavu Nanimu, ten ale mířil do brankáře. Sám Ronaldo zakončoval hlavou chvíli poté, jeho pokus však šel vedle. V další velké šanci ho v pokutovém území našel dlouhý nákop, forvard Realu Madrid ale netrefil dobře míč.

V 31. minutě už tlak Portugalska skončil gólem, po pohledné kombinaci na pravém křídle poslal Nani z malého vápna míč do branky. Byl to jubilejní 600. gól v historii mistrovství Evropy.

I do druhé půle vstoupili lépe Portugalci, Ronaldo se dostal k dvěma střelám, ale v 51. minutě nečekaně udeřil Island. Bjarnason, kterého před brankou nikdo nehlídal, dal z voleje po centru zprava premiérový gól severského celku na velkém turnaji.

Portugalsko bylo i ve zbývajícím průběhu zápasu nebezpečnějším týmem. Nanim prodloužený Guerreirův přímý kop skončil těsně vedle tyče, neprosadili se ani střídající Quaresma ani Pepe po rohu.

Šanci strhnout vítězství na stranu Portugalska a stát se prvním hráčem, který by dal gól na čtvrtém mistrovství Evropy, nevyužil ani Ronaldo. Jeho přímý kop v nastaveném čase trefil pouze zeď.

Island čeká další utkání v sobotu 18. června proti Maďarsku, v tentýž den je na programu i zápas Portugalska s Rakouskem.

ME ve fotbale - skupina F (St. Étienne):
Skupina F (hráno v St. Étienne):
Portugalsko - Island 1:1 (1:0)
Branky: 31. Nani - 50. B. Bjarnason. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Göcek, Simsek (všichni Tur.). ŽK: B. Bjarnason, Finnbogason (oba Isl.). Diváci: 38 742.
Portugalsko: Patrício - Vieirinha, Carvalho, Pepe, Guerreiro - Mário (76. Quaresma), Danilo, Moutinho (71. Sanches), Gomes (84. Éder) - Nani, Ronaldo. Trenér: Santos.
Island: Halldórsson - Sävarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gudmundsson (90. E. Bjarnason), Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (81. Finnbogason), Bödvarsson. Trenéři: Hallgrímsson, Lagerbäck.
Budou islandští fotbalisté bodovat i v sobotu proti Maďarsku?
Ano, Maďarsko porazí
71,5 %
Ano, zápas skončí remízou
12,8 %
Ne, s Maďarskem prohraje
15,7 %
Celkem hlasovalo 5508 čtenářů.

Reklama

Související témata: