Hlavní obsah

Klan Krejčích nikdo neohrožuje. Nejzkušenější z kvarteta se po výplatě strachoval, co provedl

Tours

Krejčí! V celém Česku je jich 12 257. Míněno nositelů příjmení, nikoliv lidí zodpovědných za ošacení. Jeden Krejčí připadá na 873 obyvatel. Ve výpravě české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy ve Francii jsou však hned čtyři nositelé tohoto příjmení. Záložník, asistent trenéra, lékař internista a lékař ortoped.

Foto: David Taneček, ČTK

Český záložník Ladislav Krejčí (vlevo) v souboji se španělským obráncem Juanfranem během zápasu ME.

Článek
Fotogalerie

„Jakmile někdo zavolá Krejčí, otáčí se víc hlav najednou. Je to zvláštní situace," připouští asistent trenéra Karel Krejčí. „Asi by spíše každý čekal, že v reprezentaci budou třeba čtyři Nováci. Klasikou je, že si na recepcích pletou jména a mi si musíme měnit klíče od pokojů. Už se tomu smějeme," culí se záložník pražské Sparty Ladislav Krejčí. „Největší údiv jsme vzbudili v Kazachstánu. Přišel za mnou ředitel hotelu a ptal se, jestli u nás žijí jen samí Krejčí," vypravuje Jaroslav Dudl, technický vedoucí národního mužstva.

Nováků je v Česku 33 912. Jeden nositel tohoto příjmení připadá na 316 obyvatel republiky. Jde o nejčastější příjmení. Krejčí je až na deváté příčce pomyslného žebříčku. „Smáli jsme se tomu hned při prvním srazu národního mužstva, kde jsme se sešli v plném složení. Stejné množství lidí s mým příjmením jsem zažil jen na rodinné sešlosti," vykládá s úsměvem asistent trenéra.

Největším mazákem mezi kvartetem Krejčích je lékař Petr Krejčí starší. Měl za sebou coby doktor účast na šesti zimních olympijských hrách u lyžařů. Mezi fotbalisty jej přetáhl tehdejší boss fotbalového svazu František Chvalovský. Nyní šestašedesátiletý internista byl členem fotbalové výpravy poprvé před dvaceti lety na stříbrném mistrovství Evropy v Anglii.

Kolářové už jsou "mimo dosah"

V hierarchii „klanu" následuje třiadvacetiletý záložník Ladislav Krejčí, jenž debutoval v dresu se lvíčkem na prsou v listopadu 2012. Karel Krejčí se role asistenta chopil s nástupem Pavla Vrby před dvěma lety, od letošního června opustil kvůli národnímu mužstvu i pozici hlavního trenéra v Plzni. Petr Krejčí mladší přišel k národnímu mužstvu v roce 2014, na klubové úrovni spolupracuje se Slavií Praha.

Největší rivalita paradoxně ještě nedávno panovala mezi Ladislavem a Karlem. Na klubové úrovni sváděli v lize boj o mistrovský titul. Mladý záložník je oporou Sparty, druhý vedl Západočechy. „Náš vztah je ale výborný," ujišťuje asistent trenéra v národním mužstvu. „Někdy mi dokonce dává dres pro kamarády. Nemusím přešívat jméno," chválí mladého reprezentanta Karel Krejčí.

„Konkurovali nám Kolářové," připomíná s úsměvem Petr Krejčí starší, že u týmu je i  vyhlášený fyzioterapeut Pavel Kolář a také záložník Daniel Kolář. „Naštěstí už vypadl tiskový mluvčí Jaroslav Kolář, jinak by naši dominanci ohrožovali," vykládá pobaveně zkušený lékař, jenž s ohledem na zkušenosti i věk patří k vyhlášeným vtipálkům a současně i autoritám. „Zrovna nedávno jsem se ale lekl, co jsem provedl, když jsem viděl výplatní pásku. Ale uklidnil jsem se, když jsem zjistil, že jde o výplatní pásku mého mladého," směje se účastník už šestého mistrovství Evropy.

Kdo nosí příjmení Krejčí v reprezentaci
Ladislav Krejčí, 23 let, záložník
Karel Krejčí, 47 let, asistent trenéra
Petr Krejčí starší, 66 let, lékař internista a kardiolog
Petr Krejčí mladší, 35 let, lékař ortoped

Reklama