Hlavní obsah

Skandinávské finále olympijského hokejového turnaje

, 26. února 2006

Olympijský hokejový turnaj mužů zná první medailisty, kterými se stali čeští hokejisté. O nejcennější sadu medailí se však bude bojovat až dnes. Před osmi lety bylo finále slovanským soubojem, před čtyřmi roky severoamerickou záležitostí a letos se ke slovu dostaly týmy ze severu Evropy.

Foto: www.detnews.com

Pavel Dacjuk v ruském dresu.

Článek

Finsko prochází turnajem nesmírně jistě. Nejvíce starostí mu zatím nadělali čeští hokejisté, s nimiž jako jedinými na turnaji prohrávalo. Židlický je zatím vedle amerických hokejistů jediným hráčem, který na turnaji překonal finské gólmany. Pět čistých kont v sedmi zápasech je úžasná vizitka týmu, o kterém se před turnajem nejvíce hovořilo kvůli tomu, jak z nominace vypadávali pro zranění brankáři. Obranu nijak nenarušilo ani zranění S. Sala a tým se na celkově bezchybný výkon soustředí i dnes.

Švédsko v základní skupině suverenitou neoplývalo. Jednoznačně si poradilo s oběma slabšími týmy z postsovětských republik. Vysoká prohra s Ruskem a vývoj ve druhé skupině však zaměřily jeho hru na cestu směrem k nejsnažšímu postupu. Určitě ovšem nečekalo, že si bude moci v semifinále s Českou republikou zastřílet s ještě větší chutí než ve čtvrtfinále proti Švýcarsku. Odveta za někoklikeré vyřazení v klíčových bojích se podařila a dnes tedy čeká náročné severské derby.

Bookmakeři BetAndWin mírně favorizují naše semifinálové přemožitele. Na Švédsko vypsali kurs 2,3. Skandinávské týmy se ve finále vrcholné hokejové události potkávají počtvrté a Finové by jistě rádi srovnali se soupeřem krok. Zatím nad ním vyhráli pouze jeden z těchto zápasů, i když to byla sladká výhra, protože přišla na švédském ledě. Dnes jsou šance dosud výsledkově excelujícího Finska ohodnoceny kursem 2,45.

Reklama