Hlavní obsah

Můžeme být hrdí, jak jsme potrápili Francii, říká trenér Albánie

Marseille

Dva zápasy, nula bodů, nula gólů. Přesto si fotbalisté Albánie získali uznání a sympatie za to, jak ve středu trápili na mistrovství Evropy až do poslední minuty domácí Francii. Nakonec ale tlak nevydrželi a favoritovi podlehli 0:2. Trenér nováčka na ME Gianni De Biasi řekl svým hráčům, že můžou být na výkon proti Les Bleus pyšní.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Francouzský brankář Hugo Lloris v akci při albánské šanci.

Článek
Fotogalerie

"Když jsem přišel do šatny, hráči měli hlavy dole. Tak jsem jim řekl, aby se vzchopili a byli hrdí, jakým způsobem hráli proti výbornému týmu. Způsobili jsme Francii velké problémy," řekl po utkání v Marseille devětapadesátiletý italský kouč.

"Můj tým odolával až do konce, ale celý zápas jsme jenom nebránili. V prvním poločase a na začátku druhé půle jsme měli jasnější příležitosti. Ale pokud nedáte góly, nemáte ani výsledky," dodal De Biasi.

Albánci ve středu vedle výborné defenzívy hrozili i před brankou soupeře. Také měli největší šanci zápasu, když se v 52. minutě Memushaj prodral mezi obránce a po Sagnově teči míč skončil na tyči. V poslední minutě však odpor outsidera zlomil střídající Antoine Griezmann, v nastavení přidal pojistku Dimitri Payet.

Znovu doplatili na nízkou efektivitu

"Byl to od nás velmi dobrý zápas, a to zejména v první půli. Nenechali jsme Francii žádný prostor a sami využívali každou šanci na útok. Druhý poločas byl taky dobrý, ale nakonec jsme to neudrželi. Je mi to hrozně líto," řekl kapitán Ansi Agolli se slzami v očích.

"Hrozně velké zklamání, protože jsme hráli dobře. Rozhodly ale poslední minuty a tak to ve fotbale chodí. Můžeme být na sebe hrdí, ale my jsme sem přijeli bojovat o postup, ne jen pro dobrý pocit," dodal obránce Elseid Hysaj.

Albánie znovu doplatila na malou efektivitu. Ze všech týmů na šampionátu vstřelila v kvalifikaci nejméně branek. Navíc z 10 zásahů byly tři za kontumační výhru nad Srbskem a jeden si dal soupeř sám. Fotbalisté Albánie se tak prosadili jen šestkrát v deseti zápasech.

Porazit Rumunsko a doufat

Stále však mají naději na postup. K tomu potřebují v závěrečném utkání skupiny A porazit Rumunsko a doufat, že tři body budou stačit na postup ze třetího místa.

"Můžeme je porazit a postoupit. Pokud dáme góly, což se nám zatím nedařilo, určitě dokážeme získat body potřebné k postupu do dalšího kola. Ukázali jsme, že jsme slušný tým a hrajeme dobrý fotbal," konstatoval De Biasi.

Odborníci se podivovali nad tím, že šest minut před koncem sáhl do obrany, což se mohlo projevit u inkasovaných gólů. Střídající Arlind Ajeti se ale trenéra zastal. "Poranil jsem si stehenní sval. Dost to bolelo. Proto jsme se tak s trenérem domluvili. Nechtěli jsme riskovat, že by nám to zkazilo tak dobrý zápas," řekl Ajeti.

Reklama

Související témata: