Hlavní obsah

Slováci pějí ódy na Hamšíka. Ciao Vesuvio? Neapol už je mu malá, tvrdí kouč

Jan ŠvandaSport.cz

Rusové si s ním vůbec nevěděli rady. Marek Hamšík ve středečním duelu evropského šampionátu jednoznačně potvrdil, že je nejlepším slovenským hráčem současnosti. Neapolský středopolař režíroval výhru Kozákova výběru nad sbornou (2:1), která oživila šanci našich východních sousedů na postup do osmifinále turnaje. Nejprve lahůdkovým pasem připravil úvodní gól, druhý nádhernou ránou obstaral sám. Po zápase byl právem vyhlášen nejlepším hráčem duelu.

Oslavy slovenských fotbalistůVideo: Slovenský futbalový zväz, Facebook

 
Článek
Fotogalerie

"Dlouhodobě je v reprezentaci klíčovou postavou, vůdcem mužstva. Jeho výkon proti Rusku byl skvělý a hlavně týmový, protože velmi pomohl i v defenzivní činnosti. A dal také krásný gól, velkou měrou přispěl k vítězství," citoval slovenského trenéra Jána Kozáka server pravda.sk.

Slováci měli nůž na krku. Po porážce s Walesem potřebovali nutně zvítězit, aby posílili naději na účast v play off. A povedlo se jim vše dle plánu. Favorizované Rusy srazili už do poločasu. Ve 32. minutě vypustil Hamšík parádní čtyřicetimetrový pas na Weisse, který střelou k levé tyči prostřelil Akinfejeva.

Těsně před poločasem pak slovenský špílmachr zasadil soupeři další úder. Přebral po rohu míč na hranici šestnáctky, zbavil se kličkou bránícího Šatova a úchvatnou ranou o tyč zvýšil na 2:0.

"Marek se ukázal jako fenomén. Byl mužem zápasu. Vstřelil zatím nejkrásnější gól tohoto šampionátu," chválil osmadvacetiletého středopolaře italský deník Gazzetta dello Sport.

Banskobystrický rodák je oporou italské Neapole, v níž působí nepřetržitě od roku 2007. Otázkou je, jaký dres bude oblékat v nové sezóně. Už před mistrovstvím se spekulovalo o jeho odchodu z týmu Azzurri, jak se Neapoli přezdívá, vzhledem k jeho výkonům na ME se zájem o jeho služby z evropských velkoklubů ještě zvýší.

Podle Kozáka je Hamšík na hvězdné angažmá připravený. "V Neapoli lidsky i fotbalově dozrál. Neapol už mu je malá. Za přístup k fotbalu a za výkony, které odvádí, by si zasloužil velký klub. Má na to," myslí si reprezentační kouč.

Slováci po historicky prvním vítězství na ME prahnou po postupu. V posledním duelu skupiny je čekají Angličané, kteří se ve čtvrtek odpoledne střetnou v prestižním souboji s Walesem. "Pro nás to bude obrovská výzva. Anglie je velký favorit a my se jí pokusíme být důstojným soupeřem," řekl Kozák.

Postoupí slovenští fotbalisté ze skupiny B do osmifinále mistrovství Evropy?
Ano
76,6 %
Ne
23,4 %
Celkem hlasovalo 6560 čtenářů.

Reklama