Hlavní obsah

Itálie - Švédsko 1:0Perfektní akce Édera zajistila Italům postup na ME. Švédové na pokraji vyřazení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
88. Éder 1 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Už po druhém zápase si fotbalisté Itálie zajistili účast v osmifinále evropského šampionátu. Hráči z Apeninského poloostrova porazili v pátek Švédsko 1:0, jediný gól jinak nepříliš atraktivního duelu zaznamenal po krásné individuální akci v 88. minutě útočník Éder. Seveřané mají na svém kontě po dvou utkáních pouhý bod a o postup budou bojovat ve středu proti Belgii.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Italský útočník Éder slaví jediný gól zápasu na ME proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

Itálie navázala na úvodní vítězství 2:0 nad Belgií a mezi nejlepší šestnáctkou turnaje doplnila domácí Francii. Skandinávské mužstvo se znovu nedočkalo střely na branku a s jedním bodem je blízko vyřazení. V sobotu odehrají svůj druhý zápas ve skupině Belgie a Irsko.

Italský trenér Antonio Conte udělal v základní sestavě jedinou změnu a v záloze postavil Florenziho místo Darmiana. Na švédské straně od začátku zastoupil Johansson zraněného obránce Lustiga a Ekdal v záloze Lewického. V útoku vedle Ibrahimovice pak dostal šanci Guidetti a Berg zůstal mezi náhradníky.

V úvodu byl Švédové aktivnější, ale Azzurri je do nebezpečného zakončení nepouštěli. Hvězdný Ibrahimovic byl dokonale pokrytý a jeho spoluhráči brankáře Buffona nedokázali vážněji ohrozit. Bezchybně však v prvním poločase pracovala také defenziva Seveřanů.

Italové jsou 12 zápasů bez porážky

První šanci po pauze si v 49. minutě vypracovali Italové a Pellé po Éderově zpětné přihrávce zamířil nad břevno. Candrevovu střelu z úhlu si bez problémů pohlídal brankář Isaksson, jenže pak dlouho pokračovala úporná defenzivní bitva.

Skóre se nezměnilo ani osm minut před koncem, kdy si Parolo naskočil na Giaccheriniho centr a hlavou trefil břevno, ale v 88. minutě už se favorit dočkal. Zaza sklepl míč na Édera, který se prodral mezi Granqvistem a Källströmem a ranou k tyči překonal Isakssona.

Italská reprezentace tak ve čtvrtém zápase po sobě udržela čisté konto a prodloužila sérii bez porážky na 12 utkání. Tým z Apeninského poloostrova uzavře skupinu v Lille proti Irsku, Švédsko se v závěrečném duelu úvodní fáze ME utká v Nice s Belgií. Oba zápasy se hrají ve středu od 21 hodin.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina E (hráno v Toulouse):
Itálie - Švédsko 1:0 (0:0)
Branka: 88. Éder. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth - Bognar, Farkas (všichni Maď.). ŽK: De Rossi, Buffon - Olsson. Diváci: 29 600.
Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Giaccherini, De Rossi (74. Motta), Parolo, Florenzi (85. Sturaro) - Éder, Pellé (60. Zaza). Trenér: Conte.
Švédsko: Isaksson - Johansson, Lindelöf, Granqvist, Olsson - Larsson, Källström, Ekdal (79. Lewicki), Forsberg (79. Durmaz) - Ibrahimovic, Guidetti (85. Berg). Trenér: Hamrén.

Reklama

Související témata: