Hlavní obsah

Slovensko - Anglie 0:0Slováci udrželi anglické střelce na uzdě a historický postup mají na dosah

St. Étienne
Aktualizováno

Slovenští fotbalisté se ve svém závěrečném vystoupení v základní skupině B evropského šampionátu rozešli v St. Étienne s favorizovanou Anglii bez branek. Svěřenci trenéra Jána Kozáka jsou v tabulce se čtyřmi body třetí, o bod za svým dnešním soupeřem, a sahají po historicky premiérovém postupu do osmifinále turnaje. Musejí však ještě čekat na výsledky dalších zápasů. Vítězem skupiny se stal se šesti body Wales, který v Toulouse porazil Rusko jednoznačně 3:0 a spolu s Anglií je již jistým účastníkem vyřazovacích bojů.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Ani vyhlášený střelec Harry Kane (č. 9) na Matúše Kozáčika v brance slovenské reprezentace recept nenašel.

Článek
Fotogalerie

Vývoj skupiny B je zajímavý i pro české fotbalisty. Pokud totiž postoupí ze třetího místa skupiny D, utkají se v osmifinále buď s vítězem skupiny A (Francie), anebo právě s nejlepším týmem "béčka", tedy Walesem. Pokud Čechům bude výhra nad Tureckem stačit k druhému místu ve skupině, v osmifinále vyzvou Itálii, již jistého vítěze skupiny E.

Anglie v St. Étienne nastoupila s několika změnami v sestavě oproti předchozímu zápasu s Walesem. Jen na lavičce zůstali například kapitán Rooney nebo nejlepší střelec Premier League Kane se Sterlingem. Šanci v základu tak dostal Vardy a byl to právě on, kdo se dostal do první velké šance.

V 17. minutě šel útočník mistrovského Leicesteru sám na Kozáčika, slovenský brankář ho ale vychytal. O chvíli později se plzeňský gólman vyznamenal při Lallanově střele a další tvrdou ránu Hendersona zblokoval obětavě hlavou Ďurica. Naopak na Harta na druhé straně nešla ani jedna střela.

Do první šance se Slováci dostali až po přestávce, Mak ale nedorozumění Harta se Smallingem nepotrestal. Vzápětí Kozáčika nebezpečně ohrozil Clyne a ještě blíž měl ke gólu střídající Alli, ale jeho střelu po rohovém kopu zastavil na brankové čáře stoper Škrtel. V závěru už urputně bránící Slováci remízu udrželi.

ME ve fotbale - skupina B (hráno v St. Etienne):
Slovensko - Anglie 0:0
Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso, Yuste - Manzano, Del Cerro (všichni Šp.). ŽK: Pečovský - Bertrand. Diváci: 39 051.
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Mak, Kucka, Hamšík, Pečovský (67. Gyömbér), Weiss (78. Škriniar) - Duda (57. Švento). Trenér: Kozák.
Anglie: Hart - Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand - Henderson, Dier, Wilshere (56. Rooney) - Lallana (60. Alli), Vardy, Sturridge (76. Kane). Trenér: Hodgson.

Reklama

Související témata: