Hlavní obsah

Ukrajina - Polsko 0:1Poláci si pojistili postup výhrou nad Ukrajinou. Za Německem zaostali jen o skóre

MinutaMin. Tým Hráč Akce
54. Blaszczykowski 0 : 1
Záznam online reportáže

Polští fotbalisté zakončili boje ve skupině C na EURO 2016 vítězstvím nad Ukrajinou 1:0 a zajistili si postup do osmifinále z druhé příčky. Po dvou výhrách a jedné remíze zaostali za prvním Německem jen kvůli skóre. Ukrajina se loučí s turnajem třetí porážkou bez vstřeleného gólu.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Polsští fotbalisté Jakub Blaszczykowski (vlevo), Robert Lewandowski a Kamil Glik po vedoucím gólu proti Ukrajině.

Článek
Fotogalerie

Jediný gól vstřelil v 54. minutě v poločase střídající Jakub Blaszczykowski. Po nakrátko rozehrané standardní situaci ho našel ve vápně Milik, Blaszczykowski se ještě kličkou uvolnil do středu a levačkou poslal míč přesně ke vzdálenější tyči. Podílel se tak na posledních čtyřech gólech Polska na evropských šampionátech. Dva dal a na dva nahrál.

Ukrajina po dvou prohrách 0:2 měla už před zápasem jistotu, že pro ni turnaj končí. Trenér Michajlo Fomenko už také oznámil že po zápase končí ve funkci. Přesto se mužstvo chtělo v duelu spolupořadatelů minulého šampionátu důstojně rozloučit.

Poláci opět udrželi nulu

Polsko naproti tomu potřebovalo bodovat, aby si definitivně pojistilo postup. Od začátku se tak hrál poměrně ofenzivní fotbal. Už ve 3. minutě měl šanci Polák Milik, který v zápětí připravil stoprocentní možnost pro Lewandowského. Kanonýr Bayernu Mnichov však v zakončení selhal a branku přestřelil.

Po deseti minutách ale začali zlobit i Ukrajinci, zejména Jarmolenko, který běžel i sám na gólmana, ale míč špatně trefil a poslal ho mimo branku. Při dalším útoku byl zřejmě Jarmolenko faulován ve vápně, sudí Moen ale penaltu nepískal.

Poláci se po počátečních šancích těžko prosazovali a více ze hry měl soupeř. Trenér Nawalka proto v poločase poslal do hry jednu ze svých hvězd Blaszczykowského, který překvapivě začal jen na lavičce. A záložník Dortmundu hru Polska ihned rozhýbal a po devíti minutách na hřišti dokonce sám skóroval.

Po standardní situaci rozehrané nakrátko ho našel Milik ve vápně zcela volného, Blaszczykowski se ještě kličkou uvolnil do středu a levačkou poslal míč přesně ke vzdálenější tyči. Podílel se tak na posledních čtyřech gólech Polska na evropských šampionátech. Dva dal a na dva nahrál.

Hned vzápětí se hnal do další šance Kapustka, ale z úhlu poslal míč těsně vedle ukrajinské branky.

Ukrajina se tlačila za vyrovnáním až v posledních 15 minutách, ale polská defenziva i potřetí na turnaji odolala a udržela nulu. Naopak Ukrajina na ME prohrála pátý zápas za sebou bez vstřeleného gólu.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina C (hráno v Marseille):
Ukrajina - Polsko 0:1 (0:0)
Branka: 54. Blaszczykowski. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andas - Johnsen, Edvartsen (všichni Nor.). ŽK: Rotan, Kučer - Kapustka. Diváci: 58.874.
Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Kučer, Butko - Rotan, Stěpaněnko - Jarmolenko, Zinčenko (73. Kovalenko), Konopljanka - Zozulja (90.+2 Tymoščuk). Trenér: Fomenko.
Polsko: Fabiaňski - Cionek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Zielinski (46. Blaszczykowski, Krychowiak, Jodlowiec, Kapustka (71. Grosicki) - Milik (90.+2 Starzyňski), Lewandowski. Trenér: Nawalka

Reklama

Související témata: