Hlavní obsah

Čecha se brexit netýká, ale Premier League může zažít mohutný exodus

Londýn

Stovky fotbalistů působících ve Velké Británii po avizovaném odchodu země z Evropské unie netrpělivě čekají, jaká bude jejich budoucnost. Brexit se totiž týká 432 fotbalistů z Evropy. Zpřísnění pravidel k zisku pracovního povolení může vést k odlivu některých hvězd. Brankář Arsenalu Petr Čech však o svou práci nepřijde.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Francouz Dimitri Payet by za současných podmínek nedostal ve Velké Británii pracovní povolení.

Článek

Obavy o svou další kariéru v současné době mají například Francouzi N'Golo Kanté, Anthony Martial, Dimitri Payet nebo Belgičan Romelu Lukaku. Hráči z Evropské unie mohou v současné době pracovat ve Spojeném království bez nutnosti získat pracovní povolení. To se však v příštích měsících změní.

V minulé sezóně bylo v Premier League registrováno 432 evropských fotbalistů a je krajně nepravděpodobné, že by okamžitě po závazném hlasování opustili Velkou Británii. Gólman Petr Čech i další hvězdy anglické ligy, převážně také reprezentanti, mohou být v klidu, jelikož splňují přísná kritéria. Čech si přesto posteskl, že zásadní rozhodnutí vzniklo na základě falešné kampaně a lží.

Fotbalový glosátor Gary Lineker se vyjádřil, že se stydí za generaci, k níž náleží. Rozhodnutí podle něj znamená zklamání pro děti a jejich děti.

Ale zpět k samotnému fotbalu. Mnohem složitější to teď budou mít noví, převážně mladí a talentovaní hráči. „Ale nejen oni. Takoví borci jako Payet, Kanté, Martial či Lukaku se výrazně zasloužili o výsledky svých týmů v loňské sezóně. Zajímalo by mě, jak by klesla atraktivita soutěže bez nich," prohlásil investiční bankéř Keith Harris, který v minulosti dohlížel na řadu velkých přestupů Chelsea nebo Manchesteru City.

Přísná pravidla

Evropané, včetně dalších českých hráčů na ostrovech Daniela Pudila, Matěje Vydry, Libora Kozáka, Jiřího Skaláka, Tomáše Kalase, Jindřicha Staňka nebo Filipa Twardzika, nyní budou podléhat stejným pravidlům přistěhovalectví, jako fotbalisté mimo EU.

A předpisy pro zisk pracovního povolení jsou nekompromisní - hráč z top 10 národních týmů v žebříčku musí odehrát alespoň 30 procent zápasů národního týmu za poslední dva roky. Dál jsou podmínky ještě přísnější - reprezentanti z 11. až 20. místa musí splnit 45%, podíl roste na 60 procent pro celky ze třetí desítky (včetně ČR) a 75 procent pro fotbalisty z 31. - 50. místa světového pořadí.

Reklama