Hlavní obsah

Francie - Irsko 2:1Francie odvrátila pohromu. Griezmann dvěma údery otočil bitvu s Iry a zařídil postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Brady (penalta) 0 : 1
51. Griezmann 1 : 1
58. Griezmann 2 : 1
Záznam online reportáže

Lyon
Aktualizováno

Francie oslavuje spasitele Antoina Griezmanna. Útočník domácího týmu na EURO 2016 otočil ve druhém poločase dvěma góly v rozmezí čtyř minut bitvu s houževnatým Irskem, které senzačně vedlo už od druhé minuty, kdy Robbie Brady proměnil penaltu. Favorizovaná Francie, dohrávající od 66. minuty po vyloučení Shanea Duffyho v přesilovce, nakonec zvítězila v osmifinálovém duelu 2:1. O semifinále si zahraje s vítězem duelu Anglie s Islandem.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Francouzští fotbalisté Antoine Griezmann (vlevo) a Olivier Giroud bezprostředně po vstřeleném gólu proti Irsku.

Článek
Fotogalerie

Gól Bradyho v čase 1:58 z penalty po faulu Paula Pogby na Shanea Longa je druhou nejrychlejší brankou v historii evropských šampionátů. Rychlejší byl jen Rus Dmitrij Kiričenko, který v roce 2004 dal Řecku gól už po 67 vteřinách. Jde rovněž o nejrychlejší penaltu.

Francie byla jasným favoritem, jenže už ve 2. minutě podklouzl při snaze o odkop Rami, k míči se dostal Long a Pogba ho fauloval. Penaltu kopal Brady, jehož gól proti Itálii posunul Irsko do play off, a dokonale umístěnou střelou o tyč poslal Iry do vedení.

Irové odolávali tlaku necelou hodinu

Domácí výběr okamžitě zahájil velký tlak a hon za obratem. Griezmann však neuspěl s hlavičkou stejně jako Pogba s přímým kopem. V závěru poločasu nepropálili obranu ve velkých šancích ani Payet s Griezmannem.

Irsko ale také hrozilo ze standardních situací a brejků. Po jednom z nich musel v úvodu druhé půle na poslední chvíli zachraňovat brankář Lloris před Wardem, který už by poslal míč do prázdné branky.

Šlo o klíčový okamžik, jelikož chvíli na to Sagna nacentroval, Griezmann hlavou zařídil vyrovnání a odstartoval drtivou desetiminutovku. Už po třech minutách Giroud sklepl míč na nabíhajícího Griezmanna a francouzský hrdina otočil skóre. Jeho góly dělilo jen 225 vteřin.

Duffy dostal červenou

Navíc v 66. minutě útočník Atlética Madrid znovu unikal irské obraně a Duffy ho skluzem na poslední chvíli před vápnem fauloval, za což dostal červenou kartu. Šlo o teprve třetí vyloučení na šampionátu.

Francie se proti oslabenému soupeři snažila definitivně rozhodnout a do šancí se dostával zejména střídající Gignac, ale v koncovce nepotvrzoval pověst kanonýra. Hattrick odmítl i Griezmann, avšak Irsko už nemělo síly na to, aby odvrátilo vyřazení.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Lyon):
Francie - Irsko 2:1 (0:1)
Branky: 58. a 61. Griezmann - 2. Brady z pen. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini - Orsato, Damato (všichni It.). ŽK: Kanté, Rami - Coleman, Hendrick, Long. ČK: 66. Duffy (Ir.). Diváci: 56.279.
Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba, Kanté (46. Coman, 90.+3 Sissoko), Matuidi - Griezmann, Giroud (73. Gignac), Payet. Trenér: Deschamps.
Irsko: Randolph - Coleman, Duffy, Keogh, Ward - McClean (68. O'Shea), Hendrick, McCarthy (71. Hoolahan), Brady - Murphy (65. Walters), Long. Trenér: O'Neill.

Reklama

Související témata: