Hlavní obsah

Německo - Slovensko 3:0Slováci proti mistrům světa neměli nárok. Němci je třemi góly poslali domů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Boateng 1 : 0
43. Gomez 2 : 0
63. Draxler 3 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Slováci na EURO 2016 končí v osmifinále. Proti mistrům světa z Německa neměli nárok, favoritovi nekladli velký odpor a po jednoznačném průběhu prohráli zaslouženě 0:3. Svěřence Joachima Löwa uklidnila už v osmé minutě přesná rána Jeroma Boatenga, pak sice brankář Matúš Kozáčik lapil penaltu Mesutu Özilovi, ale díky dalším brankám Maria Goméze a Juliana Draxlera německý tým zápas v poklidu kontroloval. O postup do semifinále se utká s lepším z dvojice Itálie, Španělsko.

Foto: Carl Recine, Reuters

Německý fotbalista Jerome Boateng (17) se raduje z gólu proti Slovensku.

Článek
Fotogalerie

Osmifinále bylo už od úvodních okamžiků zcela v německé režii. Khedirovu hlavičku ještě Kozáčik vyrazil nad břevno, po následném rohu se ale v 8. minutě prosadil Boateng. Dvacet metrů před brankou se dostal k odraženému míči a s přispěním mírné teče jej poslal volejem k tyči. V 63. utkání za reprezentaci si tak připsal první gól.

Němci mohli ve 14. minutě své vedení zdvojnásobit, když sudí nařídil penaltu po faulu Škrtela na Gómeze. Kozáčik však Özilův pokus zneškodnil. Byl to první pokutový kop, který Německo v dějinách evropského šampionátu neproměnilo.

Do jediné šance a k jediné střele na branku v úvodním poločase se Slováci dostali až v závěrečných minutách. Kucka hlavičkoval z malého vápna, i Neuer ale předvedl dobrý zákrok.

Vyrovnal Klinsmanna

Vzápětí opět udeřilo Německo. V 43. minutě pronikl do vápna Draxler a přihrál Gómezovi, který se zblízka nemýlil. Pátým gólem z ME se vyrovnal historicky nejlepšímu německému střelci na šampionátech Klinsmannovi.

Slovenští fotbalisté po přestávce ožili a zaměstnali Neuera několika střelami z dálky, do větších šancí se však nedostali. Naopak třetí zásah přidali Němci, Draxler si po asistenci připsal v 63. minutě i gól. Po rohu se ocitl osamocený před slovenskou brankou a zblízka vypálil z voleje pod břevno. Už v nastavení byli favorité blízko čtvrtému gólu, Kroosovu dorážku ale Kozáčik dokázal vyrazit.

Tým kouče Löwa tak s přehledem postoupil do čtvrtfinále, kde se však potká s neoblíbeným soupeřem bez ohledu na to, kdo z dvojice potenciálních soků postoupí. S italským týmem totiž němečtí fotbalisté vypadli v semifinále ME 2012, Španělům podlehli ve finále evropského šampionátu v roce 2008 a o dva roky později v semifinále mistrovství světa.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Lille):
Německo - Slovensko 3:0 (2:0)
Branky: 8. Boateng, 43. Gómez, 63. Draxler. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Raczkowski, Musial (všichni Pol.). ŽK: Kimmich, Hummels - Škrtel, Kucka. Diváci: 44.312.
Německo: Neuer - Kimmich, Boateng (72. Höwedes), Hummels, Hector - Kroos, Khedira (76. Schweinsteiger) - Müller, Özil, Draxler (72. Podolski) - Gómez. Trenér: Löw.
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Gyömbér (84. Saláta) - Kucka, Hrošovský, Škriniar, Hamšík, Weiss (46. Greguš) - Ďuriš (64. Šesták). Trenér: Kozák.

Reklama

Související témata: