Hlavní obsah

Komplikace pro český nároďák. Zraněný Hertl neví, jestli stihne Světový pohár

Pořád věří, že pravé koleno, které si poranil ve druhém finálovém utkání Stanleyova poháru proti pozdějšímu vítězi Pittsburghu, dá přes léto do pořádku a na novou sezónu bude stoprocentně nachystaný. Jenže český hokejový útočník San Jose Tomáš Hertl v rozhovoru pro server nhl.com jedním dechem přiznává, že svým startem na zářijovém Světovém poháru v Torontu si už tak jistý není.

Foto: Sanchez Jose Marcio, ČTK

Útočník San Jose Tomáš Hertl.

Článek

„Ohledně Světového poháru nevím. Chci být připravený na základní část (NHL) stoprocentně, ne jen na osmdesát procent. Věřím, že to zvládnu, ale uvidíme, jak to dopadne se Světovým pohárem," prohlásil dvaadvacetiletý forvard.

Hertl po konci sezóny i nadále pobývá v zámoří, kde pod dohledem klubu zraněné koleno ze střetu s Patricem Hörnqvistem z druhém finálového klání NHL léčí. Jde o to samé koleno, které jej v prosinci 2013 v jeho premiérové sezóně v NHL vyřadilo na čtyři měsíce ze hry a přišel tak i o olympiádu v Soči. Tehdy musel slávistický odchovanec s přetrženými vazy na operaci. Ta mu ale nyní nehrozí.

Pro Hertla byla uplynulá sezóna tou nejpovedenější v zámoří. V 81 zápasech základní části si připsal 46 bodů za 21 branek a 25 asistencí, v play off pak přidal ve 20 utkáních šest gólů a pět nahrávek. Jenže pak přišla nešťastná srážka s Hörnqvistem, kvůli které musel poslední čtyři zápasy vynechat.

Hrál jsem opravdu dobrý hokej, říká Hertl

„Bylo těžké sledovat spoluhráče jen u televize a s vědomím, že jim nemůžete pomoct. Ale už se těším na novou sezónu. S hráči, které máme k dispozici, cítím, že můžeme zase dojít daleko," věří Hertl.

Díky svým výkonům, které předváděl v elitní formaci Žraloků s Pavelským a Thorntonem, podepsal ve středu nový dvouletý kontrakt celkem na šest miliónů dolarů. „S Pavelským a Thorntonem jsem hrál opravdu dobrý hokej. Tu spolupráci jsem si užíval, protože oba jsou špičkoví hráči a byla to skvělá zkušenost. I oni pomohli k nové smlouvě," děkuje spoluhráčům.

Generální manažer Sharks Doug Wilson si Hertlových služeb mimořádně cení. A vysvětluje, proč pražskému rodákovi nenabídl delší smlouvu. „Tomáš bude dominantním hráčem a dlouhodobější smlouvy se dočká v budoucnosti. Takhle jsme u našich hráčů postupovali i v minulosti. Ani nedokážu dostatečně vyjádřit, jak moc si vážím, že tímto kontraktem pro Tomáše udržujeme mužstvo pohromadě," neskrývá Wilson potěšení.

Hertlův úsměv je nakažlivý

„Přesně ví, kdy zintenzivnit úsilí a během finále Stanley Cupu proti Pittsburghu nám moc chyběl. O tom vůbec není pochyb. Hokej miluje a jsme pyšní, že ho máme a je součástí naší organizace," pokračuje generální manažer Sharks.

„Je vysoký a silný hráč s dobrým držením puku. Všechny věci, které dělá, jsou přesně v souladu s tím, co jsme od něho očekávali, když jsme ho (v roce 2012 jako sedmnáctého v celkovém pořadí) draftovali. Sám má na sebe vysoké nároky. A ten úsměv, který vidíte na jeho tváři, je nakažlivý," uzavírá Wilson.

Reklama