Hlavní obsah

Řezáč skončil na Vasově běhu těsně pod stupni vítězů

Běžec na lyžích Stanislav Řezáč v neděli skončil ve slavném Vasově běhu těsně pod stupni vítězů a obsadil čtvrté místo. Z vítězství na devadesátikilometrové trati klasickou technikou mezi Sälenem a Morou se po čtyřech a půl hodinách radoval domácí Švéd Daniel Tynell, jenž zopakoval svůj triumf z roku 2002.

Článek

Řezáč nestačil ve finiši čtyřčlenné skupinky a čtvrtým místem zopakoval loňský výsledek Martina Koukala. Nejlepším výsledkem specialisty na dálkové běhy na Vasově běhu, jenž byl letos poprvé zařazen do Světového pohár FIS, zůstává třetí místo z roku 2003, které je zároveň českým maximem.

"Za čtvrté místo jsem rád a považuji si toho. Nechal jsem tady maximum a na víc jsem neměl," řekl Řezáč krátce po dojezdu. "Věděl jsem, že na ty první dva nemám a Nor Aukland taky vůbec 'nerupnul'. Třetí místo by bylo lepší, ale za čtvrté jsem rád, za mnou zůstali velký borci," doplnil Řezáč.

Kluci hodně pomohli

Lyže českému dálkovému běžci připravovali servisman reprezentačního týmu Jan Pešina a reprezentační trenér Miroslav Petrásek. "Kluci mi hodně pomohli. O nic jsem se nestaral a bylo to výborný, kéž by to tak mohlo být pořád," uvedl Řezáč, který si jinak připravuje lyže na závody samostatně.

K rozhodujícímu úniku v legendárním závodu došlo zhruba pět kilometrů před cílem, kdy se z vedoucí devítičlenné skupiny oddělilo kvarteto ve složení Tynell, jeho krajan Jerry Ahrlin, Řezáč a Nor Anders Aukland. "První půlka byla na tupém sněhu pomalá, ale pak se to rozjelo a byl to fofr," řekl Řezáč.

Při vjezdu do Mory se utrhli oba švédští specialisté a v dramatickém finiši spurtovali o vítězství. "Síly, abych se s nimi udržel, malinko chyběly. V závěru je to otázka pohody a byl jsem rád, že jsem 'visel' Auklandovi na patkách," řekl Řezáč.

Tynell znovu zabral

Ahrlin útočil z druhého místa a po přejetí do jiné stopy se dostal na úroveň svého krajana, Tynell však znovu zabral a připsal si podruhé v kariéře prestižní triumf.

Řezáč, jenž loni vyhrál seriál FIS Marathon Cup, už ve finiši na Auklanda nestačil. "Vydržel to až do konce. Já nemohl po devadesáti kilometrech zrychlit, to prostě nejde," řekl Řezáč, který dojel do cíle s osmisekundovou ztrátou za vítězem.

Vasův běh se poprvé běžel v rámci Světového poháru, ale většina účastníků olympijských her v Turíně nestartovala, včetně české reprezentace. "Ale asi by stejně neměli šanci. Za ty roky se soupaže zlepšily a máme je lepší," řekl dálkový specialista Řezáč, který dorazil do Mory už poosmé v kariéře. "Už tady ty hrby znám, ale vždycky mě překvapí, jak je ten závěr těžký," řekl.

Letošního ročníku Vasova běhu, jenž měl premiéru v roce 1922, se zúčastnilo téměř 16 tisíc běžců. Mnozí z nich strávili noc před závodem v Sälenu v šestnáctistupňovém mrazu, aby získali co nejlepší pozici na startu.

Na start ženského závodu na devadesátikilometrové trati se postavila i Blanka Nedvědická, která čtrnáctým místem dosáhla historicky nejlepšího výsledku české běžkyně v tomto závodě. Časem 6 hodin 3 minuty a 15 vteřin o více než hodinu zaostala za vítěznou Italkou Christinou Paluselliovou.

Výsledky - 90 km klasicky:
1. Tynell 4:34:09, 2. Ahrlin (oba Švéd.) -2, 3. A. Aukland (Nor.) -6, 4. Řezáč (ČR) -8, 5. Svärd -27, 6. Andreasson -28, 7. Svahn (všichni Švéd.) -29, 8. J. Aukland (Nor.) -33, 9. Karlsson (Švéd.) -37, 10. Aasmäe (Est.) -2:22.

Reklama