Hlavní obsah

Portugalsko - Francie 1:0 po prodl.Slzy zklamání vystřídaly slzy štěstí. Portugalci se i bez zraněného Ronalda stali evropskými šampióny

Paříž
Aktualizováno

Zkusili se vzepřít osudu, který je už po pětadvaceti minutách finálové partie připravil o největší hvězdu Ronalda, a skutečně to svedli. Titul evropských šampiónů vybojovali Portugalci i pro něho. Před dvanácti lety se ho CR7 na Euru doma v Portugalsku nedočkal, z Paříže si ho však odváží, i když na trávníku Stade de France svému týmu nepomohl. Jeho spoluhráči však v duchu svých šampionátových zvyklostí dovedli utkání s domácí Francií do prodloužení, které nakonec rozhodl střídající Éder. Portugalci tak i bez Ronalda slavili historický triumf, o němž CR7 tolik snil.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Portugalec Cristiano Ronaldo třímá nad hlavou trofej pro mistry Evropy.

Článek
Fotogalerie

Portugalci v Lisabonu oslavují vítězství.

Můry na stadiónu.

Zklamaný francouzský fanoušek s malým Portugalcem.

Fanoušci vítají portugalský tým cestou do hotelu.

Portugalci ukázali pohár fanouškům a vyrazili domů.

Věděl, že vyráží proti Ronaldovi, přesto do něho Payet narazil jako do zdi. Nelítostně, nesmlouvavě, bez náznaku varování. Největší portugalská hvězda se v osmé minutě položila na trávník Stade de France a věděla, že je zle.

Koleno příšerně bolelo. Ronaldo kulhal, snažil se levačce ulevovat, na pár desítek odbelhal ze hřiště, aby se zase vrátil a zkusil zranění rozběhat. Nepomohlo to. Ani fyzioterapeuti zázrak nesvedli, bandáž už teprve nepomohla.

Po necelých pětadvaceti minutách odnesli Ronalda na nosítkách ze hřiště, na němž chtěl pro své Portugalsko vybojovat první velkou trofej.

Na víčka mihotající se na uslzených očích mu v ten moment sedla černá můra, aby jen dokreslila zmar a bezmoc hvězdného hráče, který byl na finále tolik natěšený. Před dvanácti lety se pro něho změnila lisabonská finálová partie po šokující prohře s Řeckem v slzavé údolí, v Paříži si s ním osud zase krutě zahrál.

Hvězdný CR7 Portugalcům scházel

Samozřejmě že Ronaldovo zranění a vynucené střídání finále ovlivnilo, pochopitelně že na Portugalce dopadlo.

A nic na tom nemění, že Francouzi vyrukovali do zápasu s obrovskou aktivitou a agresivitou a znovu ho zkusili rozhodnout hned v nástupu. Ronaldo ostatně pocítil francouzský důraz už po osmi minutách, gólman Patrício registroval francouzské nebezpečí pár desítek sekund poté. Domácí semifinálový hrdina Griezmann se mu po chybě Pepeho a perfektním centru díval do očí, ale překonat ho nedokázal, i když jeho hlavička mířila přesně pod břevno.

Portugalský gólman ovšem předvedl excelentní zákrok, takže šanci zmařil, stejně bravurně si ovšem počínal po naplnění první půlhodiny, kdy ránu Sissoka rovněž vyrazil.

To už samozřejmě v době, kdy Portugalcům CR7 v sestavě scházel, ale oni přesto hru vyrovnali a zkusili také bránu hájenou Llorisem ohrozit. Domácím Les Bleus ovšem nezavařili, což platilo i opačně.

Naplněné tušení - prodlužovalo se

Do přestávky i po ní, protože ani Francouzi těžící z převahy středové řady a věřící ve svou ofenzivní sílu se přes dobře organizovanou a disciplinovaně si počínající soupeřovu obranu k ohrožení portugalské brány nedostávali.

Payet se o to sice dvakrát pokusil, ale když mu ani jedna akce nevyšla, trenér Deschamps ho vystřídal. A při příležitosti Griezmanna, který v 65. minutě po centru střídajícího Comana netrefil bránu, se jen bezmocně chytal za hlavu. Jako by už v ten moment tušil, že Portugalci dovedou pošesté na turnaji zápas v normální hrací době k remízové koncovce.

Ani rána Girouda, ba ani bomba Sissoka likvidovaná Patríciem šest minut před koncem na tom nic nezměnila, i když Portugalci nehráli zdaleka tak defenzivně, jako ve zmiňovaných střetnutích.

Trenér Santos dokonce posílil ofenzívu ve snaze v závěru udeřit, ale ani jeho tahy k rozřešení finále nevedly. Nani sice Llorise pořádně protáhl, ale jeho oblouček ho nepřekvapil.

A když ve druhé minutě nastavení sice vyškolil Gignac Pepeho i Patrícia, ale trefil jen tyč, na prodloužení skutečně došlo.

Éder rozhodl, Ronaldo slavil

V něm se za vítězným gólem zase hnali aktivnější Francouzi, ale paradoxně to byli oni, kdo mohl inkasovat. Nejprve po rohovém kopu, kdy ovšem Éder hlavičkoval přímo do Llorise, poté po chybně odpískaném trestném kopu, z něhož Guerreiro trefil břevno.

Vzápětí však přišlo rozřešení. Střídající Éder vyrazil k individuální akci, prosadil v souboji s Koscielnym a přízemní bombou z dvaceti metrů zápas rozhodl.

Portugalci slavili zlato, hvězdný Ronaldo prožívající závěr utkání na lavičce náhradníků mezi nimi. Slzy z Lisabonu před dvanácti lety i z pařížského finále po pětadvaceti odehraných minutách vystřídaly slzy štěstí. Přesně jak se CR7 přál a jak před finále předpovídal.

Finále mistrovství Evropy
Portugalsko - Francie 1:0 (0:0) po prodloužení
Branka: 109. Éder. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Anglie). ŽK: Soares, Mário, Guerreiro, Carvalho. Fonte, Patrício - Umtiti, Matuidi, Pogba
Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - W. Carvalho - Sanches (79. Éder), Silva (67. Moutinho), Mário - Nani, Ronaldo (25. Quaresma). Trenér: Santos.
Francie: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko (110. Martial), Griezmann, Payet (58. Coman) - Giroud (78. Gignac). Trenér: Deschamps.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení