Hlavní obsah

Björn Borg prodá své wimbledonské trofeje

LONDÝN

Slavný švédský tenista Björn Borg se rozhodl prodat všechny své trofeje z Wimbledonu a dvě slavné rakety z klíčových zápasů své kariéry. Sportovec, který v červnu oslaví padesátku a jehož majetek se kdysi odhadoval v přepočtu na bezmála 1,7 miliardy korun, totiž potřebuje peníze. Aukci svěřil londýnské síni Bonhams.

Foto: www.ur.se

Björn Borg v dobách největší slávy

Článek

Pracovníci Bonhams mají ovšem jisté potíže při stanovení ceny. Žádný vítěz Wimbledonu totiž dodnes své trofeje neprodal. Borg jich nyní dává pod kladívko pět, protože wimbledonský turnaj vyhrál v letech 1976 až 1980. Podle Bonhams by za ně mohl stržit 200 - 300 tisíc liber, což je devět až 13 miliónů korun. V aukci jsou zařazeny i rakety, jimiž porazil v roce 1976 Iljeho Nastaseho a v roce 1980 Johna McEnroa.

Borg byl patrně prvním světovým tenistou, který se stal současně celebritou v dnešním slova smyslu s vřískajícími obdivovatelkami, které ho následovaly na každém kroku. Je až dosud jediným člověkem, který vyhrál Wimbledon pětkrát po sobě. Za svou tenisovou kariéru získal 11 grandslamových titulů ve dvouhře. S tenisem skončil v 26 letech.

V podnikání ho však Štěstěna opustila a po krachu své designérské firmy musel prodat nejen rychlý člun, ale i vlastní dům, aby mohl zaplatit dluhy. Neprospěly mu ani dva rozvody a mimomanželský vztah se sedmnáctiletou dívkou, s níž měl syna, ani celkový životní styl mezinárodního playboye. Borg dnes trénuje mladé tenisty ve Švédsku a pobírá tantiémy za propůjčení svého jména pro módní zboží, především obuv a spodní prádlo.

Reklama