Hlavní obsah

Od arogance k naději! Expert nadhodil cyklistické unii řešení případu Sáblíkové

Snaží se přiživit doutnající naději a najít řešení ještě před vrcholnou sportovní událostí. Expert na sportovní právo Jan Šťovíček, jenž zastupuje českou stranu v kauze startu Martiny Sáblíkové na olympijských hrách, chce, aby spor s Mezinárodní cyklistickou unií (UCI) o uvolněné kvótě pro časovku žen v Riu de Janeiro rozhodl jeden rozhodce ve zkráceném řízení. Pokud by na to UCI přistoupila, šlo by o nejrychlejší možné vyřešení sporu a Sáblíková by mohla mít jasno ještě před začátkem her.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martina Sáblíková nedávno vyhrála v Hodoníně časovku jednotlivkyň na mistrovství České republiky a Slovenska.

Článek

Nastává tedy posun v celé ožehavé záležitosti? Podle Šťovíčka přinejmenším už jen v komunikaci s UCI. Její postoj k řešení celého případu shledával ještě před necelým měsícem 'poměrně arogantním', ale tentokrát už z něho má výrazně lepší pocit.

"Podařilo se nám opět navázat komunikaci s UCI, přes jejich předchozí uzavřenost a neochotu. To je dobrý signál, zjevně si uvědomili, že transparentnost a komunikativnost je potřeba," přiblížil pro ČTK Šťovíček vývoj případu z posledních dnů.

UCI české straně sdělila, že jeden z národních olympijských výborů odřekl jednu kvótu pro ženskou časovku, kterou předtím pro své závodnice získal. "My jsme samozřejmě ihned potvrdili svůj zájem o tuto uvolněnou kvótu, nicméně UCI nás upozornila, že se neuvolnila kvóta pro silniční závod, na kterou má podle jejich výkladu kvóta v časovce navazovat," popsal Šťovíček komunikaci obou stran.

Vyřeší časový tlak?

Ač se mnohým ´návaznost v kritériích´ jeví jako jasná a již dříve zřetelně vyjádřená, tým, který usiluje o start Sáblíkové pod pěti kruhy, s tím nesouhlasí. "Proto jsme UCI navrhli, aby tento náš výkladový spor rozhodl nějaký rozhodce; významná osobnost v oblasti mezinárodního sportovního práva, uznávaný odborník, jehož rozhodnutí by se obě strany zavázaly respektovat," nastínil Šťovíček představu o tom, kdo by mohl mít v případu trojnásobné olympijské šampionky v rychlobruslení rozhodující slovo.

Od tohoto kroku si slibuje především vyřešení časového tlaku. "Běžné řízení před před Mezinárodní sportovní arbitráží (CAS) by se s vysokou pravděpodobností do začátku olympijských her nestihlo dovést do konce," připustil Šťovíček.

"Ale rozhodčí řízení 'ad hoc', kde bychom se tedy dohodli na jednom rozhodci a jednoduchých procesních pravidlech - když především bychom žádali urychlené rozhodnutí v horizontu řekněme maximálně dvou týdnů - by se mělo stihnout včas," doplnil.

Odpověď UCI na tento návrh očekává v následujících dnech. "Uvidíme, zda je na straně UCI skutečný zájem na fair řešení. Pokud na to UCI nepřistoupí, pravděpodobně rozhodne bez konzultace s námi samostatně. A nám nezbude než žalobu k CAS podat," uvedl Šťovíček.

Pro takový případ má Šťovíček podle svých slov připraveno ještě jedno řešení, které by umožňovalo vše stihnout. "Ale to si prozatím ponechám pro sebe," uzavřel.

Reklama

Související témata: