Hlavní obsah

Lafatovy góly přinesly Jablonci šest bodů

JABLONEC

Svými třemi góly v uplynulých dvou kolech zajistil útočník David Lafata fotbalistům Jablonce šest bodů a aktuální čtvrté místo v prvoligové tabulce. "Hlavně jsem spokojen, že jsme odčinili úvodní porážku od Slavie a po výhře v Plzni jsme konečně obstáli i před domácím publikem," říkal klíčový muž jablonecké sestavy po nedělním zápase se Zlínem (2:0).

Článek

V něm otevřel skóre brzy po přestávce a jak se ukázalo, byl to zlomový moment utkání. "Kučerovu hlavičku brankář Baránek s námahou vyrazil a Svojtka vrátil míč do "ohně". A na "malém vápně" jsem balón dorazil pod břevno," popsal svou trefu útočník, který si vypracoval i další střelecké příležitosti. "Už v první půli jsem pálil po rohu těsně vedle. V kabině jsme věřili, že to zvládneme a nakonec se to povedlo," líčil klidným hlasem.

Po podzimním angažmá v řeckém klubu Škoda Xanthi se o něj v zimě zajímaly i mateřské České Budějovice, ale Lafata dal přednost severočeské nabídce. "Nevím, jak to přesně bylo, ale domluvil jsem se s Jabloncem, který mi slíbil, že všechno vyřídí a moc jsem se o to nestaral," vysvětlil útočník, hrající s číslem 14. Na podzim ho na dresu nosil autor šesti gólů Šenkeřík.

Smíšek odvádí užitečnou práci

"Kustod Čenda Češek mi říkal, že čtrnáctka je volná, a tak jsem si ji vzal. Měl jsem ji i v Českých Budějovicích," usmál se Lafata. A jaký má střelecký cíl pro jaro? "Pro nás je důležité, abychom získávali body. A jestli skóruji já, nebo někdo jiný, je vedlejší. Věřím, že se brzy prosadí i Petr Smíšek, který odvádí v útoku vedle mě hodně užitečné práce," dodal útočník.

Zatím nejlepší vystoupení v jabloneckých barvách předvedl střídající záložník Rostislav Kiša, který proti Zlínu zvyšoval na dvoubrankový rozdíl. Byl to jeho první gól v novém působišti, kam přišel už v létě z Opavy. "Vystřelil jsem do protipohybu brankáře Baránka, který s tím nemohl nic dělat. Už v přípravě jsem se dvakrát trefil a cítím se v dobré pohodě. V týmu je i po obměně kádru pořád velká konkurence a dostat se do základní sestavy nebude snadné," poznamenal Kiša.

Při absenci distancovaného stopera Hrotka hrál se Zábojníkem ve středu obrany Štěpán Kučera, nová akvizice na hostování z pražské Sparty. "Obranná řada nastoupila v tomto složení poprvé. A mám radost, že to bylo s nulou. Zápasy proti celkům jako je Zlín bývají ošidné, protože každý čeká vítězství," přemítal Kučera. V lize je nováčkem, protože v letenském klubu působil pouze v druholigové rezervě. "Otevírá se přede mnou velká šance. V Jablonci jsem našel kvalitní fotbalové prostředí," liboval si 21letý stoper.

Reklama

Související témata: