Hlavní obsah

Hlaváčová hodlá pokořit La Manche tam i zpátky

Jirka G. NovákSport.cz

Česká dálková plavkyně Yvetta Hlaváčová chce pokořit další milník své kariéry. Po překonání kanálu La Manche v nejlepším českém čase hodlá tentokrát slavný kanál mezi Anglií a Francií překonat oběma směry. To zatím dokázaly pouze dvě Evropanky, nikdy však plavkyně pocházející ze země, která nemá moře. Útok na další plaveckou metu Hlaváčová ohlásila na srpen.

Foto: PRÁVO

Česká plavkyně Yvetta Hlaváčová.

Článek

Ve stejném termínu Hlaváčová loni překonala La Manche na trase z Anglie do Francie v absolutně nejlepším českém čase - 8 hodin 42 minut. Také tentokrát myslí na rekord, více než šedesátikilometrovou trasu by chtěla zvládnout ve světovém rekordu. Ten ženský drží australská plavkyně Suzie Maroneyová s časem 17 hodin a 14 minut už od roku 1991.

"Zároveň se pokusím zdolat i rekord na jedné trati, tedy z Anglie do Francie," prohlásila na pondělní tiskové konferenci v Praze Hlaváčová. Nejrychlejším mužem kanálu La Manche je Němec Christof Wandratsch s časem 7 hodin a čtyři minuty, což se mu podařilo loni. Nejrychlejší  žena Penny Lee Deanová z USA byla v roce 1978 přesně o 36 minut "pomalejší".

Jedna cesta nestačila

Zdolání La Manche oběma směry je naplánováno na první týden v srpnu, ideální by podle plavkyně byly termíny 3. nebo 4. srpna. "Jedna cesta mi přišla jako průměrný závod," vysvětlila Hlaváčová důvod, proč chce tentokrát najednou uplavat celou trasu tam i zpátky.

"Horší to bude v tom, že tentokrát se bude plavat i v noci. Ta tma a plavání bez slunce je dost nepříjemné," má trochu obavy třicetiletá plavkyně. Zatímco loni byly její náklady na absolvování mýtické trasy takřka půl miliónu, letos se vyšplhají zhruba do výše 800 tisíc korun. V této částce je obsaženo i lepší zázemí.

Připravovat se bude v Janově a Egyptě

"Loni jsem měla špatné zkušenosti s lodivodem. Ztratila jsem díky němu skoro hodinu, když jsem musela plavat proti vlnám," tvrdí Hlaváčová, kterou bude tentokrát doprovázet dvanáctičlenný tým. Jedním z jejích koučů bude i španělský plavec David Meca, kterému česká reprezentantka pomáhala při jeho rekordní plavbě ze Španělska na Ibizu. Hlaváčová by měla mít takřka shodné podmínky jako aktuální držitel absolutního rekordu Wandratsch.

Připravovat se bude stejně jako loni v italském Janově pod dohledem trenéra bývalého mistra světa Baldiniho.  Část přípravy proběhne také v Egyptě. Při pokusu o zdolání La Manche jsou daná striktní pravidla. Plavec například nesmí použít neoprén, nebo se za celou dotknout doprovodné lodi. Při oboustranné plavbě má nárok pouze na desetiminutovou přestávku mezi oběma plavbami.

Reklama

Související témata: