Hlavní obsah

Bekele si po neúspěšném boji o OH postěžoval na funkcionáře

Trojnásobný olympijský šampion Kenenisa Bekele je velmi zklamaný, že se nedostal do nominace na srpnové hry v Riu de Janeiro. Čtyřiatřicetiletý etiopský vytrvalec za viníky označil funkcionáře národního atletického svazu, kteří podle něj vůbec sportu nerozumí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec Kenenisa Bekele na archivním snímku z mítinku Zlatá tretra 2013 v Ostravě.

Článek

Světový rekordman a trojnásobný olympijský vítěz v bězích na 5000 a 10.000 metrů usiloval o start v maratonu, ale nesplnil nominační kritéria. Na poslední chvíli se proto pokusil získat nominaci na desetikilometrové trati, ale neuspěl a nepomohl mu ani následný protest.

"Jsem hluboce zklamaný a smutný. Už dávno jsem vyléčil zranění Achillovy šlachy a byl jsem připraven se o místo poprat," citoval Bekeleho francouzský list L'Équipe. "Svaz nastavil taková nominační kritéria, o kterých věděli, že je nemohu splnit," dodal.

Bekele mezi maratonce přestoupil před dvěma lety, ale celou loňskou sezonu mu zkomplikovalo zranění a nezaběhl potřebný čas. "V květnu jsem na Londýnském maratonu skončil třetí, přestože jsem nebyl ještě zdaleka fit. Každý přitom ví, že maraton v Londýně je nejtěžší závod. Výjimkou jsou lidé ze svazu, kteří o atletice nevědí vůbec nic," prohlásil.

"Podle jejich kritérií jsem byl v nominaci až na sedmém místě. Že vůbec nevzali v potaz, co jsem v minulosti pro etiopskou atletiku udělal, je jedna věc. Ale problém je, že vůbec nezvážili skutečnost, že moje výkony nebyly nijak horší než u těch, co se kvalifikovali," uvedl.

Etiopii budou v Brazílii v maratonu reprezentovat vítěz z Tokia Feyisa Lilesa, loňský šampion z Bostonu Lelisa Desisa a také Lemi Berhanu s Tesfayem Aberauem.

Reklama