Hlavní obsah

Plzni prospěl poločasový křik v kabině a Pivarníkův nápad stáhnout obranu na tři beky

Jihlava

Nadřeli se, avšak nakonec povinné body na Vysočině vydolovali. Až díky změně v rozestavení a výraznému zlepšení po pauze zvítězili plzeňští fotbalisté v ligové premiéře v Jihlavě 2:1, přestože v poločase 0:1 prohrávali.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jihlavský odchovanec Jan Kopic a jeho spoluhráč z Plzně Marek Bakoš se radují z vítězného gólu.

Článek
Fotogalerie

„V hlavách teď máme pochopitelně zejména úterní odvetu předkola Ligy mistrů v Karabachu. O to víc si cením, že se nám povedlo dobře vstoupit do ligy. Zvítězit v Jihlavě nebývá nikdy snadné, mám velkou radost, že se nám to povedlo," oddechl si po závěrečném hvizdu kouč Viktorie Roman Pivarník.

Jeho tým však s několika změnami v sestavě první poločas nezvládl. „Nezastihl nás zdaleka v dobrém rozpoložení. Špatně jsme obsazovali protihráče a dopouštěli jsme se hrozných chyb v rozehrávce. Prohrávali jsme 0:1, a tak jsem musel o přestávce v kabině poněkud zvýšit hlas. Kluci si vzali moje výtky k srdci, po změně stran jsme podali výrazně lepší výkon," liboval si trenér.

Poločasový nápad vyšel

K obratu v utkání přispěla i změna v rozestavení mužstva. Pivarník v pauze stáhl chybující krajní beky Rajtorala s Matějů a na hřiště poslal původně na lavičce odpočívajícího Hubníka i druhého útočníka Bakoše. „Systém se třemi obránci a dvěma forvardy jsme v přípravě vůbec nezkoušeli. Byl to můj poločasový nápad. Naštěstí vyšel," usmíval se plzeňský kouč, který mezi klíčovými pohárovými duely v Jihlavě vůbec nezapsal na soupisku obránce Limberského a jen na lavičku usedli Hubník, Hořava či Petržela. „Hubník nakonec na hřiště musel. Znovu se ukázalo, jak klíčovým fotbalistou pro nás momentálně je," vyzvedl Pivarník přínos reprezentačního stopera.

Obě plzeňské branky, jimiž Západočeši přetočili skóre ve svůj prospěch, vstřelili shodou okolností jihlavští odchovanci. Na 1:1 srovnal Tomáš Kučera, který ještě na jaře v Jihlavě hostoval, a o vítězství Viktorie se parádním volejem z rohu šestnáctky postaral další záložník Jan Kopic. „Mám velkou radost, že jsem skóroval právě v Jihlavě. Gól jsem ale neslavil. Vůči klubu, kde mě naučili hrát fotbal, by to nebylo slušné," svěřil se Kučera.

Hipp: Remíza by zápasu slušela víc

Kopic připustil, že měl v Jihlavě obrovskou motivaci. „Je to veliký paradox, že jsme se trefili zrovna my s Kučou. Tak už to občas ve fotbale chodí. Na trénincích se mně poslední dobou střelba z větší vzdálenosti nedařila, ale v zápase to vyšlo. Je strašně důležité, že jsme na startu nového prvoligového ročníku nezaváhali," liboval si Kopic.

V jihlavském táboře naopak zavládlo zklamání. Trenér Michal Hipp se domníval, že by utkání víc slušela remíza. „Jsem hrdý na to, kolik jsme si vypracovali šancí. Bohužel jsme je až na jednu výjimku neproměnili," posteskl si. Nad chválou, která se ze všech stran na jihlavský výkon hrnula, mávl rukou.„Co z toho, když nemáme ani bod. Vzhledem k průběhu střetnutí jsem z výsledku rozčarovaný. Škoda, že museli ze zápasu odstoupit zraněný Vaculík a nedoléčený Hronek, to nás rozhodilo," hledal Hipp příčiny zhoršeného výkonu Jihlavských ve druhém poločase.

Kapitána Vaculíka bude zřejmě postrádat delší dobu, existuje u něj totiž podezření, že v souboji s Matějů utrpěl zlomeninu spánkové kosti.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice