Hlavní obsah

Na střídačce se mi asi trošku orosí čelo, vyhlíží Prospal premiéru u reprezentace

Rokycany

Patřil mezi klíčové hokejisty zlatého týmu na MS 2000 a v září při Světovém poháru prožije Václav Prospal zvláštní návrat k reprezentaci. Jako Jandačův asistent se v 41 letech postaví na střídačku, trenérský soulad testovali už při letním kempu v Rokycanech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra české hokejové reprezentace Václav Prospal.

Článek

Jak jste si vyhověli?

Čas letí strašně rychle a Světový pohár je docela blízko. Doteď měl realizační tým jen různé schůzky, takže jsme konečně mohli být společně i na ledě a mezi tréninky si povídat o všech věcech. Pepovi (Jandačovi) jsem ale hned řekl, ať mě klidně krotí, jestli by měl pocit, že mu do toho moc kecám.

Už se vás zmocňuje nervozita?

Na střídačce se mi asi trošku orosí čelo, ale rozhodně se těším. Určitý čas jsem z českého hokeje pryč, na Floridě teď trénuju mladé kluky, ale dostal jsem fantastickou možnost se nějakým způsobem vrátit. Ten pocit mít na sobě zase reprezentační oblečení pro mě pořád zůstává naprosto jedinečný, vždycky jsem byl srdcař.

Prognózy ze zámoří přisuzují českému mužstvu roli outsidera. Co si o tom myslíte?

V Torontu řeší hokej malé děti i babičky, a že nás tamní média někam pasují, je jejich věc. Kdybychom měli koukat na to, že máme podle předpokladů skončit osmí, tak tam ani nemusíme jezdit. V minulosti byla spousta jiných turnajů, kdy nám taky nikdo nedával šanci, ale nakonec jsme uhráli výborný výsledek.

Za soupeře ve skupině ale máte Kanadu i USA.

Právě na ně se nejvíc těším. Obě ta mužstva mají trenéry, kteří vedli v NHL ještě mě, takže mám teď možnost postavit se proti nim v jiné roli. Nervózní budu. Kdybych nebyl, tak tím dám najevo, že mi na tom nezáleží. V rukou to ale budou mít hráči na ledě, my za ně góly nedáme, jen jim můžeme na střídačce poradit a pomoct.

Mrzí vás hodně, že váš generační souputník Jaromír Jágr účast odmítl?

Chápu jeho rozhodnutí, on sám ví nejlíp, co, proč a jak dělá. Jágr je svým způsobem unikát a nevím, jestli se ještě někdy v Česku narodí takový hokejista.

Věříte, že se stihne dát po operaci kyčle dohromady klíčový centr David Krejčí?

Stát tu moje žena, která je životním optimistou, tak by měla jasno a říkala by, že musíme věřit. Jsem jí pozitivně nakažený, takže jsem přesvědčený, že to dobře dopadne. Teprve až mi někdo sdělí, že Krejčí jet nemůže, tak to budeme muset řešit.

Reklama

Související témata: