Hlavní obsah

Steaua - Sparta 2:0Sparto, metelesku blesku! Malinkatý ďábel Stanciu rozmetal letenské sny o Lize mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Stanciu 1 : 0
62. Stanciu 2 : 0
Záznam online reportáže

Bukurešť
Aktualizováno

Ani po jedenácti letech si Ligu mistrů nezahrají. Pro fotbalisty pražské Sparty je milionářská soutěž definitivně prokletá. Odvetu 3. předkola v Bukurešti nezvládli, Steaue podlehli 0:2 a po domácí remíze 1:1 jsou vyřazeni. Druhý poločas hráli o deseti bez vyloučeného stopera Brabce, všechny tři góly v dvojzápase jim dal fantom Stanciu. Spartu tak znovu čeká jen play off Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alin Tosca (vlevo) z Bukurešti a záložník Sparty Praha Tiémoko Konaté.

Článek
Fotogalerie

S Lafatou v útoku a také Costou místo zraněného Holka v obraně nastoupili Pražané v bitvě o dlouho nenaplněný sen. Bylo jasné, že potřebují vstřelit gól, Steaua mohla začít klidněji. Již ve 12. minutě svitla Spartě naděje, Dočkal našel na penaltě Lafatu, kapitánovi však míč trochu za tělo a nezakončil ideálně.

Postupně se však začali prosazovat domácí. Hamrún se zbavil Zahustela, našel Enacheho a Letenští měli velké štěstí, že jeho hlavičku se štěstím zablokoval Costa.

V 31. minutě se osudem Sparty definitivně stal Stanciu, který skóroval již v Praze. Tentokrát svou mistrnou kopací techniku předvedl po zaváhání sparťanských stoperů. Kadlec v tísni zahrál balón přes hlavu za sebe, Brabec ho jen lehce lízl a nedokázal prodloužit do bezpečí. A to byla kardinální chyba. Malinkatý ďábel Stanciu se do něj totiž opřel a poslal pod břevno tak, že Bičík neměl nárok. V tu chvíli už Sparta potřebovala vstřelit góly dva. A měla velké štěstí, že o pět minut později Tamas, který si všiml, že brankář Pražanů stojí daleko před svou svatyní, trefil z vlastní poloviny jen břevno...

Šance sparťanů přišla až dvě minuty před přestávkou. Lafata poslal z malého vápna míč do sítě, jenže rozhodčí mu odmávali ofsajd.

Brabcův zkrat Letenské položil

Druhý poločas začal pro Spartu pohromou. Brabec, který již měl žlutou kartu, v 51. minutě na půlce hřiště zezadu zbytečně vystartoval na Goluboviče - a nizozemský rozhodčí Makkelie ho vyloučil.

Všechny plány, jež trenéři v kabině připravili, tak vzaly za své. Rychle museli zareagovat na oslabení a doufat, že i v deseti se dá o postup hrát.

Jenže zázrak se nestal. Přízrak Stanciu naopak přiložil další polínko. Bičík na jeho střelu přes Kadlece dobře neviděl a podruhé míč propustil do sítě.

Bylo vymalováno, Sparta nebyla na Národním stadiónu v Bukurešti týmem, který by o deseti dokázal rumunského vicemistra ohrozit.

Odveta 3. předkola Ligy mistrů:
Steaua Bukurešť - Sparta Praha 2:0 (1:0)
Branky: 31. a 62. Stanciu. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Brabec, Frýdek (oba Sp.). ČK: 51. Brabec. První zápas: 1:1, postupuje Steaua.
Steaua: Nita - Enache, Tamas, Tosca, Momčilovič - Popa, Pintilii, Stanciu (81. Aganovič), Achim (64. Sulley), Hamrún - Golubovič (89: Tudorie). Trenér: Reghecampf.
Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Kadlec, Costa - Konaté, Frýdek, Vácha, Dočkal, Šural (63. Juliš) - Lafata (83. Mareček). Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: