Hlavní obsah

Místo zlata operace. Nibali proklíná prales

Rio de Janeiro

Brazilský prales pár kilometrů za olympijským Riem jistě nebude patřit mezi místa, na něž bude cyklista Vincenzo Nibali vzpomínat. Na trati hromadného závodu si letěl pro medaili, velmi pravděpodobně pro zlatou. Jenže pád 12 kilometrů před cílem poslal jednatřicetiletého Itala do nemocnice. Brazílii navíc opustí se zlomenými klíčními kostmi.

Foto: Pool, Reuters

Ital Vincenzo Nibali (vepředu) na trati závodu v Riu.

Článek

Dva vrcholy měl pro žraloka z Messiny, jak je Nibalimu přezdíváno, letošní rok. Chtěl vyhrát Giro d´Italia, což splnil, ještě více toužil po triumfu z olympijských her. Organizátoři připravili kopcovitý profil, který měl být Italovi jako ušitý na míru.

Muž, jenž vyhrál v kariéře Giro (2013, 2016), Tour de France (2014) i Vueltu (2010), tedy tři nejprestižnější závody planety, podřídil olympijskému snu vše. Začal sezónu už v lednu etapovým podnikem v Argentině, absolvoval 70 závodních dnů a urazil 11 420 soutěžních kilometrů. Chtěl se stát prvním cyklistou historie, který k třem vrcholům z Grand Tour přidá ještě olympijské zlato. Však na jeho vystoupení s očekávanou korunovací na pláži Copacabana dorazil i italský premiér Matteo Renzi s ženou Agnes a synkem Emanuelem.

A Nibali v Riu skutečně zářil. V rozhodující fázi závodu za pomoci kolegů skočil do úniku. Když zbýval jen sjezd do cíle a dlouhá rovina podél pobřeží, Itálie téměř slavila. Nibali je ve sjezdech fantastický, takřka nepřekonatelný. Jenže ve zrádném klesání na vlhkém asfaltu v pralese a opačně klopené zatáčce Nibalimu podklouzlo kolo, tudíž šel k zemi. Se slzami v očích nasedal do doprovodného vozu a mířil do nemocnice. „Má zlomenou klíční kost. Dokonce na dvou místech. V neděli poletí domů a čeká ho operace," zvěstoval drsnou zprávu David Cassani, trenér italské cyklistické reprezentace. Později výprava upřesnila, že Nibali si zlomil obě klíční kosti

On sám však neřešil vlastní bolest. „Je mi líto kluků. Všichni se pro mě obětovali a ukázali, jaký jsme tým. Neodměnil jsem jejich úsilí," prohlásil smutně italský cyklista. „Soucítím s Vincenzem. Předvedl skvělý výkon," vysekl poklonu italský premiér. „Když chcete vyhrát, musíte riskovat. A někteří kluci to odskákali," krčil rameny Belgičan Greg van Avermaet, jenž nakonec vybojoval vítězství v závodě, který udělal Nibali.

Ve stejnou chvíli jako Itala potkal pád i jeho kolumbijského kolegu z úniku Sergia Henaa a i pro něj skončily hry nepříjemně. Vyšetření odhalilo zlomeninu pánve a pohmožděný hrudník. Frakturu utrpěl i Australan Richie Porte, při pádu si zlomil lopatku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články