Hlavní obsah

Egyptský judista odmítl na OH podat ruku izraelskému soupeři

Egyptský judista Islám Šahábí si na olympijském turnaji v Riu de Janeiro vyslechl bučení publika poté, co po porážce v prvním kole odmítl podat ruku Izraelci Or Sassonovi. Disciplinární trest mu však nejspíš nehrozí, neboť v judu je povinná pouze úklona soupeři.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Egypťan Islám Šahábí (vlevo) odmítl podat ruku Izraelci Or Sassonovi.

Článek

Letošní vicemistr Evropy v kategorii nad 100 kg Sasson porazil Šahábího ještě před časovým limitem. Když poté Izraelec natáhl k poraženému soupeři ruku, Egypťan zakroutil hlavou a poodstoupil. Rozhodčí ho poté zavolal zpět na tatami, aby se přemožiteli uklonil, na což Šahábí reagoval krátkým pokývnutím.

Podle Mezinárodní judistické federace bylo vzhledem k napětí mezi arabskými zeměmi a židovským státem pozitivní, že se duel vůbec uskutečnil. Šahábí se totiž hlásí k ultrakonzervativnímu směru islámu zvaného salafismus a v Egyptě byl z některých radikálních kruhů vyzýván, aby k zápasu ani nenastoupil.

"Je velkým posunem už to, že arabské země akceptují fakt, že budou s Izraelem soupeřit," uvedl mluvčí federace Nicolas Messner. Pro agenturu AP dodal, že podání rukou v judu není povinné, pouze úklona. "Jeho chování nicméně přezkoumáme, abychom zjistili, zda máme podniknout další kroky," dodal.

Reklama