Hlavní obsah

Na vytoužené zlato nedosáhl, s prázdnou ale z Ria neodjede. Skifař Synek získal bronz!

Aktualizováno

Ondřej Synek se vytouženého zlata z olympijských her zase nedočkal, z Ria však s prázdnou neodjede. Český skifař vybojoval v sobotním finále bronzovou medaili. Zvítězil jeho největší soupeř Mahé Drysdale z Nového Zélandu, který však v napínavém závěru jen o milimetry porazil Chorvata Damira Martina.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Skifař Ondřej Synek získal na olympiádě v Riu bronzovou medaili.

Článek
Fotogalerie

Finiš byl nesmírně dramatický. O tom, že sedmatřicetiletý Drysdale obhájil zlato z Londýna, totiž rozhodla až cílová fotografie. Synek, jenž na předešlých hrách v Pekingu a Londýně vybojoval stříbro, se musel spokojit s bronzem.

Český veslař se po startu dlouho držel na druhém místě za Martinem, ve třetí čtvrtině trati jej však předstihl Drysdale a Synek se již do souboje nejrychlejší dvojice nedokázal zapojit. Od zlata i stříbra jej nakonec dělily téměř tři sekundy, Drysdale a Martin projeli cílem ve shodném času.

"Dneska to nebyl můj den, nebyl jsem to úplně já. S výkonem nemůžu být spokojený. Od začátku jsem musel jet na hraně a pak to bylo znát, ke konci už jsem byl tuhej," řekl Synek.

Na trati ještě věřil, že Chorvata Martina v závěrečné části porazí. "Myslel jsem, že bych ho 200 metrů před cílem mohl dojet, ale pak hodně zrychlil a nakonec to málem vyhrál. Soupeři byli dneska lepší," ocenil Synek kvality rivalů.

Topinková Knapková vyhrála finále B

Skifařka Miroslava Topinková Knapková, která v Riu obhajovala zlato z Londýna, ve svém závěrečném vystoupení na hrách vyhrála finále B a celkově skončila sedmá.

"Celkem jsem si spravila náladu, zakončila jsem olympiádu vítězně, i když jen ve finále B," řekla Topinková. "Je to taková malá náplast na to, že jsem včera nepostoupila. Potvrdila jsem si, že z těch holek ve finále B jsem nejlepší," uvedla.

Pětatřicetiletá Topinková Knapková přišla o šanci navázat na životní triumf z roku 2012 v pátečním semifinále, ve kterém obsadila čtvrté místo. V sobotu však nezaváhala, ve druhé polovině trati předstihla do té doby vedoucí Fie Udby Erichsenovou z Dánska a takzvané malé finále vyhrála.

Zlato pro Brennanovou

Českou reprezentantku na trůnu pro nejlepší skifařku vystřídala úřadující mistryně světa Kimberley Brennanová z Austrálie, která suverénně ovládla finále a vylepšila bronzový výsledek z Londýna.

Závod ženských osmiveslic ovládly podle očekávání favorizované Američanky. Posádka USA navázala na triumfy z Pekingu a Londýna. Mezi muži se z triumfu radovala osma Velké Británie, která vybojovala třetí veslařské zlato pro Brity na hrách a zajistila své zemi pozici nejúspěšnější výpravy na laguně Rodriga de Freitase.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Veslování:
Muži:
Skif:
1. Drysdale (N. Zél.) 6:41,34
2. Martin (Chorv.) stejný čas
3. Synek (ČR) 6:44,10
4. Obreno (Belg.) 6:47,42
5. Ščarbačenja (Běl.) 6:48,78
6. Fournier (Kuba) 6:55,90
Osma:
1. Británie (Durant, Ransley, Hodge, Gotrel, Reed, Bennett, Langridge, Satch, korm. Hill) 5:29,63
2. Německo (Munski, Jakschik, Kuffner, Johannesen, Reinelt, Drahotta, Schmidt, Ocik, korm. Sauer) 5:30,96
3. Nizozemsko (Uittenbogaard, Meylink, Hendriks, Roell, Siegelaar, Wieten, Versluis, Luecken, korm. Wiersum) 5:31,59
4. USA 5:34,23
5. Polsko 5:34,62
6. Nový Zéland 5:36,64
Ženy:
Skif:
1. Brennanová (Austr.) 7:21,54
2. Stoneová (USA) 7:22,92
3. Tuan Ťing-li (Čína) 7:24,13
4. Twiggová (N. Zél.) 7:24,48
5. Gmelinová (Švýc.) 7:29,69
6. Lobnigová (Rak.) 7:34,86
...finále B:
1. Topinková Knapková (ČR) 7:22,86
Osma:
1. USA (Reganová, Simmondsová, Polková, Schmetterlingová, Gobbová, Musnická, Loganová, Elmoreová, korm. Snyderová) 6:01,49
2. Británie (Grevesová, Wilsonová, Houghtonová, Swannová, Eddieová, Carnegie-Brownová, Bennettová, Leeová, korm. De Toledová) 6:03,98
3. Rumunsko (Cogianuová, Strungaruová, Petrilaová, Popaová, Beresová, Opreaová, Bogusová, Boghianová, korm. Drunceaová) 6:04,10
4. Nový Zéland 6:05,48
5. Kanada 6:06,04
6. Nizozemsko 6:08,37

Reklama

Související témata: