Hlavní obsah

TEST: Princezna mezi sportovními hodinkami ‒ sporttester Garmin Forerunner 735XT

René KujanSport.cz

Nový sporttester amerického producenta představuje v řadě současných zařízení skutečně princeznu. Ne ovšem tím, že by byl náchylný a citlivý na hrubé zacházení, nebo že by dokonce odmítal spolupracovat s příslušníky nižších společenských vrstev. Naopak. Je princeznou, co se velikosti, váhy a ušlechtilosti týče. Výrobce chtěl na trh přijít s přístrojem, který by byl velmi lehký, měl velkou výdrž a zároveň byl co nejmenší. Jak se mu to povedlo?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Garmin Forerunner 735XT: Hodinky jsou tak malé a lehké, že jsou více než vhodné také pro ženy.

Článek
Fotogalerie

Malá hmotnost i rozměry vyhovující třeba i útlým ženským ručkám nejsou jedinou devizou nového modelu určenému třeba i pro triatlonisty. Kromě běhu, jízdy na kole, ale i dalších sportů, zvládají plnohodnotně také plavání. Navíc mají tříbodový měřič srdečního tepu zabudovaný přímo v sobě. Další sadu čidel nese hrudní pás. A ten je schopen měřit srdeční frekvenci i pod vodou. My se ovšem zaměříme především na běh. Testovaná sada Run Bundle Black je totiž primárně pro něj určena.

Dnes už nikoho nepřekvapí, že je sporttester vybavený GPS. U Forerunneru 735xt nás ale překvapí na přístroj GPS opravdu nízká hmotnost a absolutní absence vyčnívajících částí skrývajících anténu. Jde o elegantní hodinky (v různých barevných provedeních, k nimž si navíc můžete dokoupit různobarevné pásky), které se v běžném režimu tváří jako ručičkové s datumovkou a na displeji nenápadně udávají také počet kroků za konkrétní den, stav baterie a čas východu či západu slunce (podle toho, co nastane od daného okamžiku dříve). V režimu takových hodinek vydrží baterie fungovat na jedno nabití až devět týdnů. Chronometr by se vám zalíbil už v této fázi, i kdyby už nic jiného neuměl.

On ale umí. Zcela kompletní popis všech funkcí by vydal na několikasetstránkovou publikaci, zaměříme se tedy jen na největší zajímavosti či vychytávky. Garmin byl svého času velmi oblíben kvůli neobvyklé funkci virtuálního partnera. Na displeji vám pobíhají dva panáčci, jeden z nich jste vy. Číselné údaje dávají informaci o tom, zda se vám daří držet předem nadefinované tempo a jste-li a o kolik vpředu nebo pozadu oproti svému virtuálnímu rivalovi. Ani zde virtuální partner nechybí.

Obrovskou pomocí pro zhodnocení efektivity vašeho stylu a vaší kondice je statistika s názvem Runnig Dynamics. Hodinky ve spolupráci s příjemným hrudním pásem dokáží vysledovat nejen věci, jako jsou spálené kalorie, maximální tep, průměrný tep, ale i kadence kroků, vertikální oscilace běžce, délka jeho kroku, poměr délky a výšky kroku, hmotnostní vyváženost dopadů na pravou a levou nohu.

Na co jste donedávna ještě potřebovali návštěvu specializované laboratoře, to dnes zvládnete jenom s hodinkami. Určit VO2 max? Žádný problém! Stanovení laktátového prahu (pro tepovou frekvenci i rychlost na jeden kilometr)? Hračka! Test přetrénovanosti, test kondice, doporučená doba odpočinku? To všechno je sporttester schopen určit. Samozřejmostí je také multisportovní režim, takže v rámci jedné aktivity můžete přepínat mezi různými druhy sportů (klasicky při triatlonu).

Ještě podrobnější přehledy, grafy a statistiky získáte ve spojení s mobilní aplikací Garmin Connect. Program je ale dostupný i pro osobní počítače. Kromě sledování outdoorových a indoorových aktivit fungují hodinky „bezúdržbově" jako dnes tak populární fitness náramek. Aniž byste cokoli nastavovali, spouštěli, vypínali či přerušovali, monitoruje sporttester automaticky vaši fyzickou aktivitu (počet kroků za den), dobu bez pohybu (volitelná je funkce výzev k pohybu, která vás upozorní, že už dlouho třeba vysedáváte na gauči), srdeční tep (podrobný graf za poslední čtyři hodiny) a může měřit třeba i kvalitu spánku. Velmi snadno se tak dopracujete i k údaji o vaší klidové frekvenci.

PLUSY
lehké, malé, elegantní
velká výdrž baterie
nepřeberné množství sledovaných údajů (efektivita, ekonomičnost běžeckého stylu, fyzická úroveň běžce)
funkce sportovního náramku
možnost dohrávat další funkce, vzhledy...
MÍNUSY
není vybaven barometrickým výškoměrem
CENA
pod 13500 korun (testovaná sada Run Bundle Black)

Další moderní záležitostí, které Garmin nezůstal nic dlužen, je propojení s mobilním telefonem. Hodinky vás můžou vrněním, zvukem nebo jejich kombinací upozorňovat na příchozí hovory, zprávy, e-maily. Novinkou je třeba také sdílení aktuálního výkonu na internetu online, v reálném čase. Je možné do hodinek nahrávat i různé widgety rozšiřující dále funkce hodinek (kupříkladu o předpověď počasí) nebo jejich vzhled.

Hodinky jsou opravdu velmi lehké, elegantní, pohodlné. Totéž lze tvrdit i o hrudním pásu. Celkově jsem se sporttesterem naběhal několik set kilometrů a nenarazil na žádný problém. GPS se chytala mnohdy až neuvěřitelně rychle, měřené hodnoty odpovídaly. Uživatelsky pohodlné na ovládání a nastavení. Snad jediné, co bych změnil, by byla možnost rychlého návratu na domovskou obrazovku přidržením tlačítka. Velmi jsem ocenil ústup od dotykového displeje, který mi na hodinkách nepřijde vůbec smysluplný. Zde jsou tlačítka s jemným chodem, zároveň ale vyžadují určitou sílu stisku, takže je omylem při oblékání trička nebo větším ohnutí zápěstí neaktivujete. Perfektní je výdrž baterie, na níž byl stoprocentní spoleh i při ultramaratónech. Absenci barometrického výškoměru beru jako daň za nízkou hmotnost a další úsporu energie z baterie. Pokud bych si dnes měl vybírat nové hodinky na běhání, s nejvyšší pravděpodobností bych sáhl právě po Forerunneru 735xt.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
•Garmin Forerunner FR 735 XT černé

Reklama

Související témata: