Hlavní obsah

Vrba si s Plzní Ligu mistrů zahrál, chci do ní také, přiznává trenér Pivarník před play off s Ludogorcem

Sofia/Plzeň

Plzeňští fotbalisté básní o zápasech s Barcelonou, mnichovským Bayernem či třeba Manchesterem City, které si při dvou předchozích startech v Champions League zahráli a moc rádi by si je zase zopakovali. Jejich trenér Roman Pivarník nemluví před play off s bulharským Ludogorcem Razgrad o eventuálních protivnících, ale o postupu. „Aby ne. Vždyť jen málo trenérů českých klubů si Ligu mistrů zahrálo. V poslední době vlastně jen Pavel Vrba. Takže do ní chci s Plzní také,“ přiznává před středečním prvním zápasem v Sofii.

Foto: Nussbauer FCVP/Ladislav, ČTK

Bude podobnou radost jako Michael Krmenčík prožívat dnes večer v Sofii celý plzeňský tým?

Článek

Ludogorec jste viděl na vlastní oči v ligovém duelu s Levski Sofia, takže úsudek jste si o něm udělal. Jaký soupeř tedy na váš tým dnes večer čeká?

Silný, kvalitní, dlouho v průběhu zápasu působící kompaktně, navíc se spoustou individualit ve svém středu. A nejde jen o Brazilce, ale i rumunské legionáře či bulharské reprezentanty, kteří v Ludogorci hrají.

První zápas play off Ligy mistrů Ludogorec Razgrad - Viktoria Plzeň se hraje dnes ve 20.45 v Sofii, rozhoduje Angličan Clattenburg, přímý přenos vysílá O2 TV Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Tedy podobný protivník jako Karabach, s nímž jste se utkali v předchozím kvalifikačním předkole Ligy mistrů?

Hodně podobný, ale Ludogorec hraje mnohem rychleji a přímočařeji k soupeřově bráně než Karabach. I proto je v ofenzivě nebezpečnější.

Především zásluhou Brazilců, kteří jsou jeho hlavní údernou silou...

Hrají skutečně bez zábran a představují nebezpečí. Pravdou ale také je, že si někdy počínají živelně, snaží se prosadit především individuálně, a když se jejich mužstvu hra nedaří, emoce na ně doléhají a do jejich výkonů se promítají.

Takže jste své svěřence varoval především před individuálními kvalitami soupeřových hráčů?

Nejen před nimi. Pozor si budeme muset dávat na dlouhé míče a náběhy za obranu, které nám v předchozích utkáních způsobovaly problémy, v potaz musíme brát i to, že Ludogorec je týmem, jehož hráči si na hřišti vyhoví.

Zmínil jste se ale i o tom, že váš soupeř sice kompaktně hraje, ale jen do chvíle, dokud se zápas vyvíjí podle jeho představ.

Toho jsem si všiml nejen v Sofii, kde jsem sledoval ligové střetnutí mezi Levski a Ludogorcem, ale i při studování videozáznamů. S ubíhajícím časem se kompaktnost skutečně vytrácí, hráči našeho soupeře se neudrží a snaží se prosadit individuálně.

O důvod víc, abyste toho využili a uplatnili pohárové zkušenosti, kterých mají vaši svěřenci přece jen víc než fotbalisté bulharského mistra.

Moji hráči je nasbírali nejen v pohárech, ale na nedávném evropském šampionátu ve Francii, takže věřím, že je v zápase uplatníme a že nám v boji o postup do Ligy mistrů pomohou.

Toužíte po elitní soutěži moc? Jako hráč jste ji s vídeňským Rapidem zažil, teď o ni usilujete jako trenér poprvé.

Všichni do Ligy mistrů chceme a celý český fotbal potřebuje, abychom se do ní dostali. Vždyť jde o bodový koeficient i přímou účast v příštích letech.

Takže i vaše nervozita narůstá a s blížícím se začátkem konfrontace se úměrně stupňuje?

Zatím se nedostavila, ale před začátkem utkání určitě přijde. Hlavně proto, že vytvářím tlak sám na sebe, protože chci uspět a s Plzní se do Ligy mistrů dostat.

To vám nedodává klid ani vědomí, že účast v pohárové Evropě máte jistou bez ohledu na resumé konfrontace s Ludogorcem? Vždyť i v případě nezdaru si na podzim v základní skupině Evropské ligy zahrajete.

Jistotu sice máme, ale my chceme víc. Postoupit do Champions League, což je cíl, pro jehož naplnění uděláme v dvojzápase s Bulhary všechno.

Jak dopadne úvodní zápas play off Ligy mistrů mezi Ludogorcem Razgrad a Viktorií Plzeň?
Vyhraje Razgrad
37,2 %
Zápas skončí remízou
18,9 %
Zvítězí Plzeň
43,9 %
Celkem hlasovalo 2491 čtenářů.

Reklama