Hlavní obsah

Trochu drzá, hodně rychlá. Jamajčanka v Boltově stínu napodobila Flo-Jo

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Ve stínu boje Usaina Bolta o vyšperkování jeho zlaté sbírky nakročila k vítěznému sprinterskému hattricku jeho krajanka Elaine Thompsonová. Čtyřiadvacetiletá Jamajčanka po stovce triumfovala i na dvojnásobné trati, o třetí triumf se pokusí s jamajskou sprinterskou štafetou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Elaine Thompsonová z Jamajky po trikumfu na 200 m.

Článek

Poslední ženou, která na jedné olympiádě ovládla stovku i dvoustovku, byla Američanka Florence Griffithová-Joynerová na hrách v Soulu 1988. „Ano, viděla jsem její obrázky na Googlu," matně si Thompsonová vybavila úspěšnou sprinterku zvanou Flo-Jo, která zemřela deset let po hrách v Soulu.

Průlom do světové špičky předvedla Thompsonová vloni, kdy se poprvé zvládla probít do jamajského týmu na vrcholné světové akci. A hned z toho bylo stříbro na mistrovství světa v Pekingu na dvoustovce, kde v parádním souboji podlehla jen Nizozemce Dafne Schippersové. V Riu si souboj zopakovaly a po chvíli čekání na výsledky začala Thompsonová jásat, Schippersovou porazila v čase 21,78 s o desetinu.

Jamajští sprinteři se tak ještě před finále mužské dvoustovky se mohli pyšnit tím, že na posledních třech olympiádách vyhráli deset z jedenácti závodů na 100 a 200 m. Hegemonii karibského ostrova narušila jen v Londýně na dvoustovce Američanka Allyson Felixová.

Thompsonovou objevil kouč Paul Francis, na střední škole závodila za atletický tým. „Jenže v roce 2011 ji z něj dočasně vyhodili, protože byla trochu drzá," vzpomínal kouč. V rozvoji to ale Thompsonovou nezastavilo. Začala trénovat u Francisova bratra Stephena v úspěšném klubu MVP po boku dvojnásobné olympijské vítězky na stovce Shelly Ann Fraserové-Pryceové a letos už ji předčila.

Reklama

Související témata: