Hlavní obsah

Slavia - Anderlecht 0:3Kdepak pomsta, výprask v Edenu bere sešívaným naději na postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
49. Sylla 0 : 1
60. Teodorczyk 0 : 2
71. Hanni 0 : 3
Záznam online reportáže

Doba, kdy budou sešívaní nachystaní setrvat v pohárech celý podzim, ještě nenastala. Úvodní duel play off Evropské ligy to jasně ukázal. Fotbalisté pražské Slavie v Edenu podlehli protřelému bruselskému Anderlechtu výrazně 0:3 a na pomstu za vyřazení v kvalifikaci o Ligy mistrů z roku 2005 mohou zapomenout. Po domácím výprasku jsou před odvetou v Belgii bez reálných šancí na postup do hlavní soutěže...

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Slávista Dušan Švento (vlevo) a Sofiane Hanni z Anderlechtu v úvodním utkání play off Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Jak nahradit vykartovaného Hušbauera, který svou trefou na půdě Rio Ave sešívané do play off posunul? Nasadit mladého Baráka, rozhodl kouč Uhrin, vynechal trápícího se Součka a čiperného Šventa posunul na levý kraj záložní řady. Hned na úvod pak musel sáhnout do sestavy znovu, protože Mikula zblokoval Teodorczykovu střelu jen za cenu zranění a na hřiště místo něj vyběhl Frydrych.

Ne nadarmo trenér červenobílých stanovil jako první postupný cíl neinkasovat doma gól. Favorizovaný Anderlecht neměl s přechodem do útoku problém, tím spíš, když mu Deli netaktickým nesmyslem první šanci doslova vnutil.

Slávisté se před šestnáctku soupeře dostávali s velkým obtížemi. Zbývaly jim tedy jen standardky a až v 29. minutě po rohovém kopu branku ohrozil hlavičkující Škoda. Teprve jeho pokus domácí povzbudil a po smělé akci Van Kessela s Frydrychem nadějně pálil také Kenija. Škoda to pak zkusil také zdálky, brankář Roef byl ovšem na místě. Pět minut před přestávkou se povzbuzení sešívaní dopracovali k tutovce. Kenija ji připravil Šventovi, který však stačil hlavou míč jen líznout, což Fialky zachránilo.

Údery přišly po přestávce

Co však byla vydařená čtvrthodinka platná, když Anderlecht hned na startu druhého poločasu udeřil. Sylla se na malém vápně dokázal prosadit přes kapitána Bílka, trefil tyč, od níž se míč odrazil do brankáře Pavlenky a od něj kousek za čáru...

První úder se slávisty zacloumal natolik, že brzy inkasovali další. Chipciu nejprve tvrdou střelou orazítkoval břevno, míč se však odrazil před Teodorczyka a polský útočník ho hlavou poslal do sítě. V tu chvíli šly myšlenky na pomstu za poslední vyřazení stranou. Slávisté měli co dělat, aby jim nebylo ještě hůř.

Ale bylo. V 71. minutě se parádně trefil také kapitán Hanni. A Frydrych v závěru ze standardky orazítkoval hlavou jen břevno.

Porážka 0:3, to už je pořádný výprask, po němž musí ambiciózní pražský klub na postup zapomenout...

Evropská liga - úvodní zápas play off:
Slavia Praha - Anderlecht Brusel 0:3 (0:0)
Branky: 49. Sylla, 61. Teodorczyk, 71. Hanni. Rozhodčí: Strömbergsson - Gustavsson, Nilsson (všichni Švéd.). ŽK: Mešanovič (Sl.). Diváci: 16 096.
Slavia: Pavlenka - Mikula (9. Frydrych), Bílek, Deli, Bořil - Ngadeu, Barák (67. Mingazov) - Van Kessel, Kenija (78. Mešanovič), Švento - Škoda. Trenér Uhrin.
Anderlecht: Roef - Appiah (73. Heylen), Dendoncker, Nuytinck, Acheampong - Tielemans - Chipciu, Hanni, Praet (68. Badji) - Teodorczyk, Sylla (78. Capel). Trenér Weiler.

Reklama

Související témata: