Hlavní obsah

Konec po brazilsku! Oheň na Maracaná zhasl, hry v Riu jsou minulostí. Příští uvidí Tokio

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Konec v tanečním rytmu po brazilsku s rejem barev a světel! Sportovní svět ještě jednou upřel pozornost do Ria, a to ke slavnostnímu zakončení XXXI. letních olympijských her. Šéf MOV Thomas Bach je prohlásil ve 3:18 našeho času obvyklou formulí za ukončené a pozval mládež celého světa do Tokia na další vrcholný svátek sportu. V symbolickém tropickém lijáku pak ve 3:26 zhasl olympijský oheň.

Závěrečný ohňostroj v Riu.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Brazilští pořadatelé při ceremoniálu předali pomyslnou štafetu představitelům Tokia, tamní hry začnou 24. července 2020, skončí 9. srpna..

Starosta Ria Eduardo Paes nejprve vrátil repliku historické olympijské vlajky šéfovi MOV Bachovi a vzápětí bílá zástava s pěti kruhy putovala do rukou nedávno zvolené guvernérky Tokia Juriko Koikeové.

Japonská metropole získala právo uspořádat LOH při volbě v roce 2013, kdy dostala přednost před Madridem a Istanbulem. Bude jejich dějištěm podruhé v historii a po 56 letech. Ještě předtím se v roce 2018 uskuteční zimní olympijské hry v korejském Pchjongčchangu.

Závěrečný dvouapůlhodinový ceremoniál v Riu byl přehlídkou brazilské kultury a umění. Vše odstartovalo tanečními kreacemi zvanými Olympijská křídla.

Podle očekávání nedorazil zastupující brazilský prezident Michel Temer.

Ceremoniál provázelo na místní poměry nepříznivé počasí se silným větrem. Vojáci těsně před začátkem slavnosti museli upevnit přenosovou techniku pomocí popruhů. Nezbytnou rekvizitou byla pláštěnka, úsměvy z tváří sportovců a dalších aktérů ale nepříznivé povětrnostní podmínky nesebraly.

Ceremoniál byl ještě jednou žhavou připomínkou velkých chvil této olympiády a samozřejmě i příštích her v Tokiu. Ještě před tím ovšem bude v roce 2018 na programu zimní olympiáda v korejském Pchjongčchangu.

Rio se ukázalo nejen jako místo tradičních karnevalů, ale i destinace pro vrcholnou akci, při níž sice ne vše fungovalo optimálně, ale i tak uspořádala velkolepý svátek, jemuž nechybělo kouzlo.

Na plochu slavného fotbalového stadionu stejně jako při zahájení nastoupili představitelé všech 207 zúčastněných výprav. Českou vlajku přinesl kajakář Josef Dostál, dvojnásobný medalista z Ria. Sportovci ale nastoupili promícháni. Při slavnostním zahájení byl vlajkonošem judista Lukáš Krpálek, který se potom stal jediným zlatým českým medailistou.

"Neskutečná atmosféra na stadiónu vybouchla, když jsme nastupovali s vlajkami. Bylo mi hrozně moc velkou ctí být jedním z lidi, kteří reprezentují svoji zem. Cítil jsem se jako zástupce celé naší země, a proto jsem vlajku držel co nejvýš a nejhrději, jak jen to šlo," řekl Dostál, stříbrný ze singlkajaku a bronzový ze čtyřkajaku.

Tradičně byli oficiálně představeni ve svých funkcích noví členové komise sportovců MOV - maďarský plavec Dániel Gyurta, německá šermířka Britta Heidemannová, korejský stolní tenista Rjo Sung-min, novozélandská bikrosařka Sarah Walkerová a také ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, jež v Riu nemohla startovat kvůli trestu pro ruské atlety v důsledku dopingového skandálu.

Při hlasování mezi sportovci byla třetina hlasů proti jejímu členství v komisi, publikum na Maracaná ji ale na pódiu přivítalo bouřlivě. A hlasitá kritička vyřazení ruských atletů z olympiády, jež v Riu oznámila konec kariéry, rozdávala úsměvy.

Sportovci s diváky na Maracaná také aplaudovali nejlepším maratoncům, jejichž vyhlášení se tradičně uskutečnilo během závěrečného ceremoniálu. Jako poslední ze všech medailistů převzali cenné kovy vítězný Eliud Kipchoge z Keni, stříbrný Etiopan Feyisa Lilesa a bronzový Američan Galen Rupp.

Na závěr programu po 16 dnech přestal hořet olympijský oheň, který 5. srpna zažehl bývalý maratonský běžec Vanderlei de Lima. Na Maracaná jej uhasil déšť, ten pořadateli připravený a snad i ten skutečný. A následoval karneval.

V Riu bylo rozdáno celkem 306 sad medailí, tu poslední si tradičně převzali maratonci v průběhu ceremoniálu. Česká výprava získala jednu zlatou, dvě stříbrné a sedm bronzových medailí. Co do počtu cenných kovů český tým vyrovnal zisk z předchozích her v Londýně, podle hodnoty medailí byl ale nejméně úspěšný od roku 1932.

Reklama

Související témata: