Hlavní obsah

TEST: Běžecká suknice Zahálka BS 1.0

Radvanec

V našich uživatelských testech jste si zvykli především na příspěvky týkající se produktů světových značek, prodejních špiček v oboru. Dnes jsme se rozhodli představit vám také jednu věc pro fajnšmekry, znalce a milovníky netradičních řešení, ruční práce a přírodních materiálů. Dámy a pánové, Módní salón Zahálka uvádí prototyp běžeckého kiltu! Jak se v něm běhá?

Foto: Zuzana Luftová

Běžecká suknice Zahálka BS 1.0

Článek
Fotogalerie

Tomáš Zahálka je běžecký fenomén, jehož není třeba nijak zdlouhavě představovat. Jeho bosé nohy slyšel vedle sebe pleskat o cestu snad každý, kdo se za poslední dva roku zúčastnil nějakého významnějšího běžeckého závodu na území naší republiky. Kromě toho, že běhá bos, běhá rovněž v kiltu z dílny vlastní rodinné firmy Kiltpocesku.cz. Jelikož se jeho výkony neustále zlepšují a dosahují mnohem lepších než průměrných hodnot, rozhodli jsme se zjistit, jak se vlastně běhá chlapům v sukni.

„Původní nápad na ušití běžecké sukně vyšel z potřeby lehčího vybavení na delší závody," vysvětluje Tomáš Zahálka. A tak zkusil ušít svou první opravdu běžeckou suknici z lněné látky. „Je trochu kratší než náš klasický kilt, samozřejmě o dost lehčí, má jednu větší standardní kapsu a jednu přídavnou. Běžecký kilt má také méně skladů, zároveň je ale látka ještě dostatečně těžká, aby ani při svižném běhu neodhalovala nic nežádoucího," doplňuje výrobce.

Omotat a – hotovo!

Běžecký kilt je vyráběn z jednoho či dvou kusů látky. Na začátku výrobního procesu je vlastně jen dlouhý pruh látky. Ten se pak obšívá, skládá a do horní části se přidává pas. Ten je dále vyzbrojen sedmi širokými očky na pásek. (Příjemný pásek z totožného materiálu je součástí dodávky.) Nejpracnější je všívání boční kapsy, standardního vybavení kiltu. U BS 1.0 je na pravé straně. Levé stehno Tomáš vylepšil přídavnou kapsou na běžecké proprietky typu map, gelů, energetických bonbonů a podobně.

Oblékání kiltu je velmi snadné. Běžec se do něj zavine, zajistí ve vhodné poloze pomocí dvojice suchých zipů a převáže páskem. Konce suknice se v dostatečné délce překrývají, navíc je jejich spoj řešen ještě zapínáním na knoflík s výběrem ze tří možností. Pak už opravdu stačí jen vyběhnout.

Bez mazání i spodního prádla

V suknici jsem absolvoval jeden kratší ultramaratón v Lužických horách. A jelikož jsem chtěl zažít kouzlo kiltu opravdu intenzivně, držel jsem se starých tradic: žádné mazání, žádné spoďáry. Sám výrobce tvrdí, že nezná odřeniny vnitřní strany stehen a podobně, které tradiční běžci v elasťácích nebo běžeckých šortkách zhusta zakoušejí. A to je zvláště pro běžce, kteří nabíhají desítky až stovky kilometrů týdně opravdu velké lákadlo. Kdo by nechtěl ušetřit několik mrzkých penízů za vazelínu a mít stehna jemná a růžová jak dětskou prdýlku?!

Moje zkušenost dopadla maličko jinak. Jako asi každý krok, kterým se snažíme navrátit ke svému přirozenému stavu (viz běhání naboso), vyžaduje i kilt trochu času a „tréninku". Stehna mám permanentně odřená od běžeckých šortek, takže v kiltu se k sobě netradičně dostaly vnitřní strany stehen s miniaturními zbytky sedřených chlupů připomínajícími tak trochu struhadlo. Ano, hádáte správně, byl jsem trochu odřený, avšak mnohem méně než ze šortek, do nichž bych se vůbec nenamazal.

Len mi přilnul k srdci

Konečný verdikt? Přírodní materiál lnu mi přilnul k srdci. Je velmi příjemný, dobře se chová i v zátěži, kdy jej zkrápějí proudy potu. Je vzdušný a koncept suknice jako takové zajišťuje velmi dobré odvětrávání a vysoký komfort při podávání nadstandardních výkonů. Přiznám se, že jsem měl trochu obavy z horní části suknice. Při dlouhých závodech se mi totiž stává, že mě běžecké kalhoty odřou na určitých místech i v pase. A kilt? Nic. Ani jednou ho nebylo třeba dotahovat, upravovat horní lem, prostě nic. Jen pohodlí. Hodně mi pomohly i obě kapsy. Ta standardní nesla kapesníky, přídavná pak poskytla bezpečný domov mapě závodu a telefonu. Jedním slovem: paráda.

PLUSY
individuální přístup výrobce, šití na míru
příjemný přírodní materiál
kvalitní ruční práce tradičního českého výrobce
vzdušnost, prodyšnost
trvanlivost, odolnost
netradiční běžecký kousek přitahující pozornost
MÍNUSY
je třeba si na kilt chvíli zvykat
CENA
pod 2000 korun

Přál bych si jen, aby kilt byl u nás společensky více akceptovaný. Pokud mě tedy zase někdy zahlédnete pobíhat v suknici, vězte, že tak nečiním s úmyslem zpochybňovat své mužství. Právě naopak. Budu tak činit pro vyšší běžecký komfort (svých rodinných klenotů).

Troufli byste si běhat v kiltu?
No jasně, jestli je to tak pohodlné, bez problémů!
76,1 %
Nevím, zda na velké závody. Možná na trénink beze svědků.
9,4 %
Určitě ne, společenské vnímání mé mužnosti by bylo v ohrožení!
14,5 %
Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

Reklama