Hlavní obsah

Kvitová chce zlomit newyorskou kletbu a vylepšit letošní bídná grandslamová představení

Marek BurkertSport.czPrávo

Loni si tenistka Petra Kvitová v New Yorku lehce vylepšila grandslamovou bilanci roku 2015 postupem do čtvrtfinále. US Open je ale pro dvojnásobnou wimbledonskou šampiónku dlouhodobě nejméně oblíbeným turnajem z podniků velké čtyřky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petra Kvitová vybojovala v Riu bronzovou medaili, poté skončila v New Havenu v semifinále. Přenese si formu i na US Open?

Článek

Před rokem se Kvitová na žhavém kurtu ve Flushing Meadows uvařila ve třísetovém duelu s pozdější překvapivou vítězkou turnaje Italkou Pennettaovou. „Tělo mi řeklo, že už mu to stačí," prohlásila česká hráčka, která se potýkala od začátku roku s nadměrnou únavou a až později se zjistilo, že prodělala mononukleózu. Následkem této diagnózy se pak nemohla pravidelně připravovat a tréninkové dávky byly o poznání menší.

Klimatické podmínky v USA na přelomu srpna a září jsou pro Kvitovou krajně nepříjemné. Hlavně kvůli astmatu se jí ve vedru a dusnu špatně dýchá, rychleji ztrácí energii. „Občas na to začnu myslet a skončí to špatně," uznala patnáctá hráčka světového žebříčku.

Jak jinak si vysvětlit její newyorské kolapsy? V roce 2011 dorazila na US Open jako čerstvá vítězka z All England Clubu a vysvištěla hned v prvním kole s Rumunkou Dulgheruovou.

O rok později v osmifinále s Francouzkou Bartoliovou získala první set 6:1, aby pak v dalším průběhu zápasu uhrála už jen dva gamy. Rok 2013 a debakl 3:6, 0:6 s Američankou Riskeovou, která se do hlavní soutěže dostala na divokou kartu. Předloni pak Kvitová pokazila i duel se srbskou kvalifikantkou Kruničovou.

Přijde o kus kouzla

Až minulý rok trochu vylepšil mdlou image, jakou má česká tenistka u newyorských fanoušků. „Ukázala jsem, že dokážu hrát dobrý tenis i za podmínek, které nemám vůbec ráda," řekla Kvitová o newyorském klimatu.

V osmdesát mil vzdáleném New Havenu v Connecticutu ale rok co rok dokazuje, že i na betonu může být velkou šampiónkou. Z dosavadních šesti startů tam pětkrát postoupila minimálně do semifinále a třikrát triumfovala (2012, 2014, 2015). V noci na sobotu prohrála bitvu o postup do finále s Polkou Radwaňskou dvakrát 1:6. „Asi je tu v New Havenu něco ve vzduchu," vtipkovala Kvitová po loňské výhře v souboji o titul nad Lucií Šafářovou. Cestou na US Open ale česká tenistka zpravidla o kus tohoto kouzla přijde.

Na olympiádě v Riu bronzová medailistka z dvouhry připustila, že bude ráda, až tato sezóna skončí. V New Yorku ale ještě může vylepšit svá letošní bídná grandslamová představení. V Melbourne a ve Wimbledonu končila hned ve druhém kole, na Roland Garros prohrála ve třetím. Jak si tedy povede na US Open?

Los US Open - dvouhra žen - česká účast:
ALLERTOVÁ (ČR) - Ivanovičová (29-Srb.)
ŠAFÁŘOVÁ (ČR) - Gavrilovová (Austr.)
SINIAKOVÁ (ČR) - Bouchardová (Kan.)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (10-ČR) - Keninová (USA)
STRÝCOVÁ (18-ČR) - Niculescuová (Rum.)
KVITOVÁ (14-ČR) - Ostapenková (Lot.)
Los US Open - dvouhra mužů - česká účast:
VESELÝ (ČR) - Myneni (Indie)
Simon (30-Fr.) - ŠTĚPÁNEK (ČR)
ŠÁTRAL (ČR) - McDonald (USA)
ROSOL (ČR) - A. Murray (2-Brit.)

Reklama

Související témata: