Hlavní obsah

Česko - Sev. Irsko 0:0Namlsaní Češi si na osmifinalistu ME nepřišli, Jarolím začal kvalifikaci remízou

Aktualizováno

Středeční výhra v přátelském duelu nad Arménií je namlsala. V nedělním večeru na Letné však na ni čeští fotbalisté navázat nedokázali a v soutěžní premiéře nového kouče Karla Jarolíma otevřeli kvalifikaci mistrovství světa 2018 v Rusku bezbrankovou remízou se Severním Irskem. Druhý zápas ve skupině C sehraje národní tým 8. října na půdě největšího favorita v Německu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Ladislav Krejčí lituje nerozhodného stavu po zápase se Severním Irskem.

Článek
Fotogalerie

Pavel Kadeřábek po utkání se Severním Irskem.

Karel Jarolím o utkání se Severním Irskem.

Při nástupu na trávník si hostující fotbalisté mohli připadat jako doma v Belfastu. Zatímco nečekaně velká část letenských tribun zůstala prázdná, fanoušci Severního Irska svůj sektor zaplnili a tradičním prozpěvováním hnali své chlapce na zteč.

Podstatnější samozřejmě bylo, že Jarolímův tým začal aktivně a chtěl se prosadit tak, jak ve středu přehrál Arménii. Hned ve 4. minutě měl po rohu šanci na zadní tyči zapomenutý Kadeřábek, jenže balón před ním poskočil a už ho stačil jen tečovat nad břevno. Češi hráli a houževnatí Irové bránili, takže hned od začátku se potvrzoval původní předpoklad, že k zisku prvních kvalifikačních bodů bude především třeba velké trpělivosti.

Osmifinalisté červnového ME ve Francii zdaleka nebyli tak stravitelným soustem jako Arméni. Navíc i zahrozit uměli a Češi se v obraně dopustili několika chyb. Jednu z nich využil ve 30. minutě McNair a Vaclík měl co dělat, aby jeho bombu vyrazil na roh.

Český nápor rychle pominul, dlouhé minuty před přestávkou byl národní tým bezradný a třeba Daridova střela zdálky nemohla protivníkův klid rozhodit.

Největší šanci spálil Novák

Živější byl z české strany až začátek druhé půle. Václav Kadlec nejdřív v nadějné pozici na míč nedosáhl a v 55. minutě po nejhezčí kombinační akci českého týmu sice propálil bránící val, ale přesně do míst, kde si na míč počíhal gólman McGovern. O osm minut později pak neuvěřitelně selhal obránce Novák, který zůstal na malém vápně sám za obranou soupeře a mohl se brankáře zeptat, kam to chce. Místo toho však zběsilým zakončením jeho svatyni ani netrefil.

Hosté v závěru už jen betonovali a Jarolímův tým se tlačil na zteč. Co to však bylo platné, když třeba Krejčí po útočném výpadu Michala Kadlece míč v nadějné pozici pořádně netrefil. Dvě minuty pak Krejčího střela proletěla jen těsně vedle tyče.

Výhry se Češi nedočkali a hned na startu skupiny zaznamenali bodovou ztrátu, která může být pro postupové plány hodně citelná.

Kvalifikace MS 2018 - skupina C
Česko - Severní Irsko 0:0
Rozhodčí: Sidiropulos - Kostaras, Dimitriadis (všichni Řec.). ŽK: Pavelka - Norwood, Ward. Diváci: 10 731.
Česko: Vaclík - Kadeřábek, Suchý, M. Kadlec, Novák - Skalák (77. Kopic), Darida, Pavelka, Krejčí - V. Kadlec (82. Vydra), Škoda (68. Necid). Trenér Jarolím.
Severní Irsko: McGovern - McLaughlin, McAuley, J. Evans, Ferguson (66. Hodson) - Ward (74. McGinn), McNair, Davis, Norwood, Dallas - Lafferty (59. Magennis). Trenér O‘Neill.

Reklama

Související témata: