Hlavní obsah

Slovensko - Anglie 0:1Slováci po zkratu Škrťela bod s Anglií nevydřeli

Praha

Střela útočníka Liverpoolu Adama Lallany v páté nadstavené minutě rozhodla úvodní kvalifikační utkání na mistrovství světa 2018 v Rusku mezi Slovenskem a největším favoritem skupiny F Anglií. Slováci prohráli v Trnavě 0:1 a nedokázali porazit Angličany ani v pátém vzájemném měření sil.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Slovenský brankář Matuš Kozáčik (vzadu) a Angličan Raheem Sterling během utkání kvalifikace na MS 2018 v trnavě.

Článek
Fotogalerie

Oba týmy se střetly přesně po 76 dnech. Na evropském šampionátu stačila Slovákům remíza 0:0 k postupu do osmifinále a v Trnavě by s ním byli spokojení také. Více jak půl hodiny totiž hráli bez vyloučeného kapitána Škrtela a v závěru zápasu se už jen bránili. Poprvé inkasovali už v poslední minutě řádné hrací, když Kozáčika překonal Walcott, srbský sudí Mažič gól ale pro postavení mimo hru neuznal. O premiérovém reprezentačním gólu Lallany, který prošel plzeňskému brankáři mezi nohami, už nebylo pochyb. „Fotbal přináší i takové věci, chlapci nechali na hřišti spoustu sil, ale těžko tak dlouho odolávat tlaku soupeře," svěřoval se trenér Slovenska Ján Kozák.

Angličané přijeli pod vedením nového kouče Sama Allardyce s vizitkou týmu, který neprohrál 31 kvalifikačních zápasů v řadě. Naopak slovenský trenér Ján Kozák měl před vstupem do kvalifikace obrovské potíže s nominací. Oproti týmu, který bojoval na nedávném Euru, mu chybělo deset fotbalistů.

Pro zranění nemohl nominovat Dudu, Hrošovského ani Weisse. Těsně před utkáním se musel rozloučit také s Holúbkem a Kuckou. Středopolař AC Milán sice na sraz přicestoval, poraněná žebra mu ale nedovolila ani trénovat. Po utkání byl slovenský kouč viditelně rozladěný. „První poločas byl úplně vyrovnaný, ve druhém jsme chtěli jít na vítězství, brzké vyloučení nám ale plány zhatilo," vykládal Kozák.

Výčitky směřovali Slováci i na adresu rozhodčího. „Bylo to těžké v jedenácti a v deseti to bylo ještě těžší. Faul Škrtela nebyl zákeřný a to vyloučení bylo velmi přísné," řekl Marek Hamšík, jenž od Škrtela převzal kapitánskou pásku. „Hráli jsme proti největšímu favoritovi skupiny a nemáme se za co stydět. Nicméně jsme přišli o dva body," dodal Hamšík.

Poláci vedli 2:0, nakonec vezou jen bod

Ázerbájdžán byl v duelu "české" skupiny se San Marinem podle očekávání od začátku aktivnějším týmem, domácí několikrát podržel gólman Aldo Simoncini. Ve 40. minutě mělo San Marino také štěstí, když Nazarovův přímý kop zastavila tyč. Těsně před přestávkou ale hosté přeci jen otevřeli skóre, když Ismajlovův centr zprava hlavou zužitkoval Gurbanov. Útočník Gabaly oslavil premiérovou reprezentační trefu.

Další problém pro outsidera přišel v 53. minutě, kdy byl po faulu na Sadygova vyloučen obránce Brolli. Hosté ale pojistku i přes množství šancí nepřidali.

Polsko vedlo po poločase v Kazachstánu 2:0 po gólech Kapustky a Lewandowského z penalty, z Astany si ale odbezlo pouze bod. Po přestávce se totiž dvakrát prosadil Chižničenko. Stejný osud postihl Litvu proti Slovinsku, za které v nastavení srovnal Cesar. Dánsko porazilo 1:0 Arménii gólem Eriksena, který mohl v 72. minutě pojistit výhru z penalty, gólmana Beglarjana však nepřekonal.

Kvalifikace MS 2018
Skupina C
Praha: Česko - Severní Irsko 0:0
Serravalle: San Marino - Ázerbájdžán 0:1 (0:1)
Branka: 45. Gurbanov. Rozhodčí: Delferiére (Belg.). ČK: 53. Brolli (San Marino).
Oslo: Norsko - Německo 0:3 (0:2)
Branky: 15. a 60. Müller, 45. Kimmich. Rozhodčí: Collum (Skot.).
Skupina E:
Astana: Kazachstán - Polsko 2:2 (0:2)
Branky: 51. a 58. Chižničenko - 9. Kapustka, 35. Lewandowski z pen. Rozhodčí: Gözübüyük (Niz.).
Kodaň: Dánsko - Arménie 1:0 (1:0)
Branka: 17. Eriksen. Rozhodčí: Lechner (Rak.).
Kluž: Rumunsko - Černá Hora 1:1 (0:0)
Branky: 85. Popa - 87. Jovetič. Rozhodčí: Taylor (Angl.).
Skupina F:
Trnava: Slovensko - Anglie 0:1 (0:0)
Branka: 90.+5 Lallana. Rozhodčí: Mažič (Srb.). ČK: 57. Škrtel (SR).
Vilnius: Litva - Slovinsko 2:2 (2:0)
Branky: 32. Černych, 34. Slivka - 77. Krhin, 90.+3 Cesar. Rozhodčí: Soares Dias (Portug.).
Ta'Qali: Malta - Skotsko 1:5 (1:1)
Branky: 14. Effiong - 10., 61. z pen. a 84. Snodgrass, 53. Martin, 78. Fletcher. Rozhodčí: Aranovskij (Ukr.). ČK: 59. Caruana, 90.+1 Gambin (oba Malta).

Reklama

Související témata: