Hlavní obsah

Lidé u Národního divadla uctívají památku Věry Čáslavské

Lidé na pietním místě na piazzetě Národního divadla v Praze od dnešního dopoledne uctívají památku legendární sportovní gymnastky Věry Čáslavské. Mohou na ni zavzpomínat také u emotivního několikaminutového filmu, který je sestřihem okamžiků z dob její aktivní sportovní kariéry i období po sametové revoluci. Pokládat květiny, zapalovat svíčky a zapisovat se do kondolenčních knih bude možné až do pondělního večera.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

V piazzetě pražského Národního divadla může veřejnost od 9. do 12. září uctít památku sportovní gymnastky Věry Čáslavské. Národní divadlo bude 12. září místem posledního rozloučení se sedminásobnou olympijskou vítězkou.

Článek

Na velké obrazovce, která je umístěna vedle obří fotografie Čáslavské, se mezi opakováními krátkého filmu objevují také fotografie. Lidé po jednotlivcích a malých skupinách neustále přicházejí a na chvíli se zastavují. Zápisy v kondolenčních knihách vyzdvihují především sportovní i občanskou odvahu sedminásobné olympijské vítězky.

Také ve vzpomínkovém sestřihu nechybí připomínka sovětské okupace v srpnu 1968. Je tam záběr, jak Čáslavská na olympiádě v Mexiku při sovětské hymně sklopila na stupních vítězů hlavu, aby se nedívala na vlajku okupantů.

V pondělí 12. září bude Národní divadlo místem posledního rozloučení s Čáslavskou. Smuteční obřad začne v 10 hodin a veřejnost bude moci na piazzetě sledovat na velkoplošné obrazovce přenos oficiálního programu z jeviště.

Jeho součástí budou ukázky baletu, divadelního představení a filmového dokumentu. Zařazeny budou rovněž osobní vzpomínky současných i minulých sportovců a dalších lidí, kteří prošli důležitými kapitolami života gymnastické legendy.

Věra Čáslavská zemřela 30. srpna ve věku 74 let. Návrhy, že by slavná olympionička měla státní pohřeb, její rodina odmítla. Na přání rodiny se v Národním divadle nebude konat pohřeb, ale oficiální rozloučení.

Už od minulé středy mohou lidé vzdávat hold Čáslavské na pietním místě v pražském obchodním centru Quadrio, kde byla během nedávných olympijských her fanouškovská zóna. Další pietní místo vzniklo spontánně u sochy svatého Václava, podobně jako po smrti Václava Havla v prosinci 2011. Do kondolenční knihy se lidé mohou zapisovat rovněž na městském úřadu v Černošicích, kde gymnastka žila.

Reklama