Hlavní obsah

Česko - Rusko 2:1 SNNervy, ale se sladkou tečkou! Češi uspěli na nájezdy a Rusům oplatili porážku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
42. Kučerov 0 : 1
59. Plekanec 1 : 1
65. Hemský (rozhodující nájezd) 2 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Jednasedmdesát vteřin je dělilo od porážky i v odvetném souboji s Ruskem, na tu ale nakonec nedošlo. Česká hokejová reprezentace totiž sbornou v přípravě na Světový pohár zdolala 2:1 po samostatných nájezdech. Kapitán Plekanec 71 vteřin před koncem základní části srovnal a v dovednostní disciplíně pak rozhodl Hemský. Generálku na Světový pohár sehraje Jandačova družina ve středu v Pittsburghu proti Výběru Severní Ameriky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

ČR - RuskoVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Ještě než se šlo na samotný zápas, vytleskali přítomní fanoušci v O2 areně během slavnostního ceremoniálu generaci československých hokejistů, kteří před čtyřiceti lety získali na Kanadském poháru, předchůdci toho Světového, stříbrné medaile.

Jejich nástupci vyrukovali na sbornou s Michalem Neuvirthem v brance, který tak zažil reprezentační debut. Kvůli absenci zraněného Sobotky si musel kouč Jandač vystačit jen s jedenácti forvardy, oproti čtvrtečnímu zápasu se sbornou se do elitního útoku k Voráčkovi s Plekancem posunul místo Birnera Milan Michálek. Do hry se dostal i obránce Kundrátek, jenž před dvěma dny nenastoupil.

Po oboustranně poklidném začátku se poprvé zajiskřilo až v polovině první třetiny. To když Jemelin poslal tvrdým, ale čistým zákrokem k ledu Voráčka. Toho se jel pomstít Palát, po kratičké šarvátce ale dostal o dvě minuty delší trest než ruský zadák, a tak šli Češi podruhé v zápase do čtyř.

Strhující tempo a bitky

V oslabení ale byli velice blízko vedoucímu gólu, neboť Plekanec se elegantně protáhl přes dva soupeře, pak ale zamířil jen do lapačky gólmana Varlamova. Hned na začátku druhé třetiny muselo v českých trenérech hrknout, když Jordán po faulu Nestěrova opouštěl led s bolestivou grimasou, kvůli naražené ruce ale naštěstí vynechal jen pár střídání.

Od poloviny utkání se začalo hrát ve strhujícím tempu a přicházely i šance. Na české straně spálil tutovku po krásné kombinaci s Hemským Plekanec, nahození Kempného šlo jen těsně mimo. Horko ale bylo i Neuvirthovi - Panarin z bezprostřední blízkosti branku o centimetry minul, Zajcevův pokus skončil na horní tyčce. A když už byl český gólman po ruském přečíslení překonán, výtečně ho zastoupil Nakládal, který vleže hokejkou znemožnil Ovečkinovi zasunout kotouč do branky.

Diváci se ofenzivním hokejem bavili, ze sedadel je však zvedaly i stále častější potyčky. V jedné z nich si to pěstmi rozdali Milan Michálek s Jemelinem, ochránit Pastrňáka se v závěru prostřední části hry vydal habán Šustr, jenž se neváhal poprat se Zajcevem.

Plekanec srovnal 71 vteřin před třetí sirénou

Ve 42. minutě už se skóre měnilo. Kuzněcov našel přeným pasem přes brankoviště Kučerova a Rusové vedli 1:0. Sborná se od tohoto okamžiku stáhla, domácí se tlačili za vyrovnáním, Palát ani Frolík ovšem v nadějných šancích neuspěli. Minutu a půl před třetí sirénou zamířil Neuvirth na střídačku a Češi hry v šesti bruslařích využili. V čase 58:49 trefil Frolík Plekance a od těla kapitána skončil puk za Varlamovými zády a národní tým po čtyřech předchozích duelech v O2 areně konečně skóroval.

V prodloužení hraném 3 na 3 mohli rozhodnout Tarasenko a Ovečkin na straně jedné nebo Hemský a Voráček na opačné, jenže brankáři byli proti, a tak se šlo na nájezdy. V nich za sbornou uspěl jen Tarasenko, zatímco za Čechy skórovali Voráček a Hemský, takže odveta se nakonec vydařila.

V neděli mají Češi dopoledne v O2 areně trénink, po obědě pak odletí do Pittsburghu, kde ve středu 14. září absolvují generálku s Výběrem Severní Ameriky. Světový pohár se uskuteční v Torontu od 17. září do 1. října a v základní skupině čekají Jandačovy svěřence Kanada, Výběr Evropy a Spojené státy americké.

Přípravný zápas hokejistů v Praze před Světovým pohárem:
ČR - Rusko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 59. Plekanec (Frolík, Polák), rozhodující sam. nájezd Hemský - 42. Kučerov (Kuzněcov, Jemelin). Rozhodčí: Dwyer (Kan.), Hribik - Suchánek (oba ČR), Cormier (Kan.). Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 13 848.
ČR: Neuvirth - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán, Kundrátek - J. Voráček, Plekanec, M. Michálek - Palát, Hanzal, Pastrňák - Hemský, Faksa, Frolík - Birner, Jaškin. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Rusko: Varlamov - Zajcev, Orlov, Jemelin, Nestěrov, Marčenko, Kulikov - Kučerov, Kuzněcov, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, Kuljomin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Namestnikov, Anisimov, Tělegin. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin, Harijs Vitolinš a Ilja Vorobjov.

Reklama

Související témata: