Hlavní obsah

Kanada - Česko 6:0Crosby se vyřádil, naděje zmizela v první třetině. Česko prohrálo o 6 gólů!

Praha,Toronto
Aktualizováno

Ze smělých plánů zbyly ruiny. Česká hokejová reprezentace musí po premiérovém zápase na Světovém poháru rozdýchávat debakl 0:6 s Kanadou. Cestu favorita za jasným vítězstvím řídil domácí kapitán a šéf první formace Sidney Crosby, který dal úvodní gól a přidal dvě asistence.

Kanada - Česko 6:0Video: SNTV

 
Článek
Fotogalerie

Kanada - Česko 6:0

USA - Výběr Evropy 0:3

Působivý předzápasový ceremoniál, bučení fanoušků na českého kapitána Tomáše Plekance, který hraje za Montreal, potlesk pro obránce Toronta Romana Poláka a obrovský aplaus na Crosbyho adresu. Jakoby diváci už předem tušili, že právě on bude domácím hrdinou.

Těsně před začátkem duněla v Air Canada Centre v Torontu z reproduktorů skoro třicet let stará skladba Welcome to the Jungle - Vítejte v džungli od kapely Guns N' Roses a Češi si záhy začali připadat, jakoby byli předhozeni šelmám.

Už v první minutě se Crosby řítil sám na branku, ale úžasný zákrok lapačkou předvedl Michal Neuvirth, který dostal mezi českými tyčemi přednost před Petrem Mrázkem. Úvodní šanci utkání měl přitom už po pár vteřinách Palát, jeho teč ale zastavil Priceův beton.

Jen necelých devět minut trvalo čekání na gól, který o Neuvirthova záda zařídil právě Crosby. Čeští trenéři sice využili možnosti překontrolovat videozáznam, jelikož Stamkos měl hokejku mezi nohama hostujícího brankáře, ale rozhodčí usoudili, že nikoli v rozporu s pravidly. Getzlafovu dorážku už ovšem uznat nemohli, jelikož předtím pískli Tavaresovi postavení v brankovišti.

Očistec přišel v posledních třech minutách 1. třetiny

České akce však nezbytný důraz a tlak postrádaly, kanadský brankář Price většinu pokusů viděl a v klidu pochytal. Malou náplastí byl jen obranný zákrok Hanzala, jenž tvrdě zastavil Stamkose, ofenzíva ale těžce vázla.

Nejvyšší české porážky
0:7ČR - Finsko11.2.2012Švédské hryStockholm
1:7ČR - Německo31.8.1996Světový pohárGarmisch-Partenkirchen
0:6ČR - Kanada18.9.2016Světový pohárToronto
0:6ČR - Rusko15.12.2012Channel One CupMoskva
0:6ČR - Švédsko7.11.2013turnaj KarjalaGävle
0:6ČR - Rusko3.5.2014Švédské hryStockholm

Očistec pak přišel v posledních třech minutách 1. třetiny. V čase 17:08 po Bergeronově čistě vyhraném buly pálil od modré Burns, rána tečovaná Marchandem zasáhla Neuvirthovu masku a puk zaplul do sítě.

V úplném závěru první části pak definitivní tečku za českými nadějemi udělal váhavým manévrem v obranném pásmu Kempný, Crosby českého obránce atakoval na hranici pravidel a Bergeron sedm desetin vteřiny před pauzou zavěsil nad Neuvirthovu lapačku.

Třígólový náskok Kanada pouští málokdy a v české sestavě navíc nebyl nikdo, kdo by spoluhráče strhnul. Trenéři nechali Neuvirtha v brance a skóre bohužel narůstalo dál. Crosby krásnou bekhendovou přihrávkou našel Thorntona - 4:0. Toews dorážel v přesilovce na hraně brankoviště - 5:0.

Až poté přišla relevantní česká možnost. Červenka ale krásným bekhendovým švihem trefil jen horní tyč.

Třetí třetina už se snad ani hrát nemusela. Kanada kontrolovala hru, Češi byli bezradní, ke korekci výsledku se už nedostali, ačkoli jim ve statistikách naskákalo celkem 27 střel. Nakonec ještě mířil v přesilovce pod horní tyčku Pietrangelo a představení, na které je potřeba rychle zapomenout, skončilo tenisovým skóre. Výběr Josefa Jandače si ale moc truchlení dovolit nemůže. V pondělí se Češi utkají s týmem Evropy.

Hokejový Světový pohár - skupina A:
Kanada - ČR 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Crosby (Marchard, Stamkos), 18. Marchand (Burns, Crosby), 20. P. Bergeron (Marchand), 28. J. Thornton (Crosby, Duchene), 35. Toews (Getzlaf, Tavares), 53. Pietrangelo (Doughty, Tavares). Rozhodčí: Furlatt, Lee - Miller, Cormier (všichni Kan.). Vyloučení: 6:3. Využití: 2:0. Střely na branku: 50:27. Diváci: 18.978.
Price - S. Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - Perry, Toews, Couture - P. Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Getzlaf, Tavares - R. O'Reilly, Duchene, J. Thornton. Trenéři: Mike Babcock, Misha Donskov, Claude Julien, Bill Peters, Joel Quenneville a Barry Trotz.
Neuvirth - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán - J. Voráček, Plekanec, M. Michálek - Pastrňák, Hanzal, Palát - Hemský, Faksa, Michael Frolík - Jaškin, Sobotka, Červenka. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články