Hlavní obsah

Evropa - USA 3:0Slovenská pečeť na výhře Evropy nad USA: Halákova nula, Gáboríkův gól

Praha,Toronto
Aktualizováno

Skvělý gólman, efektivní výpady, důmyslné kombinace a favorit z USA na kolenou. Tým Evropy hned na úvod Světového poháru ukázal, že hráči osmi zemí našli společnou řeč. Slovenským razítkem na výhře 3:0 bylo 35 zákroků brankáře Jaroslava Haláka a úvodní gól Mariána Gáboríka.

USA - Výběr Evropy 0:3Video: SNTV

 
Článek
Fotogalerie

„Tento turnaj není žádný maratón, je to sprint," prohlásil po utkání zklamaný americký kouč John Tortorella. Spojené státy tlačily, Evropa hrála chytře. A rychle.

„Šli jsme do zápasu skromně a v první části udělali kluci dobrou práci, nedali jim moc prostoru v naší třetině, a když už prošla nějaká střela, tak jsem ji viděl. Důležité bylo, že jsme dali první gól, pak se to pro nás otevřelo, měli jsme víc přečíslení," líčil Halák.

Dán Nielsen před úvodní trefou pláchl a našel čepel Gáboríkovy hokejky. „Šli jsme do nich rychlostí, vpřed vyrážel centr i křídlo," tvrdil slovenský útočník.

Syn pardubického trenéra Leon Draisaitl

Na 2:0 pak zvyšoval syn pardubického trenéra Leon Draisaitl, když se před gólmanem Qujickem zjevili úplně sami se Švýcarem Niederreiterem. „Myslel jsem, že půjdeme 2 na 1. Tolik času a místa jsem rozhodně nečekal," řekl německý útočník.

Evropa měla i trochu štěstí, když nebyla jako gólová uznána dorážka, při níž van Riemsdyk patrně rukavicí odrazil puk do Stepanovy helmy a puk se dostal za Haláka. „Gól to být měl," vedl si svou trenér Američanů Tortorella.

„Já ale věřil, že to neuznají. Jak jsem vyrazil puk, tak útočník šel do toho s tím, že to chce strčit do branky. I Zdeno Chára si stěžoval hned, že by to gól být neměl. Kdyby ho sudí uznali, hrálo by se nám hůř," prohlásil Halák, který se v závěru dostal do konfliktu s největší americkou hvězdou Patrickem Kanem. „Píchnul do mě. Stává se. Trošku mi ruply nervy, protože nás tam tlačili. Člověk je unavený a dělá pak věci, které by dělat nechtěl," pousmál se neprůstřelný Slovák.

Evropa se po počátečních problémech v přípravných zápasech postarala o velké překvapení a v pondělí si může proti Česku přiblížit semifinále.

„Asi to bude specifický zápas. Jako pokaždé proti sousedům," řekl Gáborík. Ale Halák zase tak velkou rivalitu necítí: „Bude to zvláštní, ale nehrajeme za naši zemi. Češi mají kvalitní mužstvo, my se musíme důkladně připravit."

Světový pohár hokejistů v Torontu:
Skupina A:
USA - Výběr Evropy 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Gáborík (Nielsen, Zuccarello), 25. Draisaitl (Niederreiter, Sekera), 39. Bellemare (Hansen, Ehrhoff). Rozhodčí: Sutherland, Dwyer - Heyer, Amell (všichni Kan.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 18.959.
Quick - Carlson, Suter, Niskaken, McDonagh, E. Johnson, J. Johnson - Wheeler, Pavelski, Parise - P. Kane, Stepan, J. van Riemsdyk - Oshie, Kesler, Pacioretty - Backes, Dubinsky, Abdelkader. Trenér: John Tortorella.
Halák - Seidenberg, Josi, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Vanek, Bellemare, Hansen. Trenér: Ralph Krueger.

Reklama

Související témata: