Hlavní obsah

Česko - Evropa 2:3 PPČeši podlehli i Evropanům, šance na postup se limitně blíží nule

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Chára 0 : 1
34. Voráček 1 : 1
43. Zuccarello 1 : 2
49. Hanzal 2 : 2
63. Draisaitl 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Naděje na postup do semifinále Světového poháru se limitně blíží nule. Po debaklu 0:6 od Kanady totiž česká hokejová reprezentace podlehla v Torontu i Výběru Evropy, tentokrát 2:3 po prodloužení. Jandačova družina tak má po dvou duelech pouhý bod, a pakliže Kanaďané v noci z úterý na středu zdolají v zámořském derby Američany, pro Čechy to bez ohledu na výsledek jejich posledního duelu skupiny s USA (v pátek ve 2:00 SELČ) znamená konec na turnaji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Česko - EvropaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Světový pohár, Česko vs. Evropa

Trenér Jandač po debaklu s Kanadou zamíchal sestavou, do branky poslal Petra Mrázka, obejít se ale musel bez otřeseného Faksy, který nedohrál už souboj s výběrem Javorového listu. V útoku nezůstal kámen na kameni, v elitní formaci se k centru Plekancovi postavili Hemský s Palátem.

Češi začali aktivně a už po čtyřiceti vteřinách mohli otevřít skóre, to by ale Milan Michálek musel z mezikruží trefit z poloviny odkrytou branku. Pak ale zbytečně fauloval Voráček a v následném oslabení musel Mrázek vytasit hned pět náročných zákroků. Dvě přesilovky si poté měl možnost zahrát i český tým, jenže stejně jako proti Kanaďanům scházela střelba.

Při hře v plném počtu se však hrálo velice opatrně, obě mužstva se soustřeďovala na důslednou obranu středního pásma, takže nebezpečných momentů bylo jen poskrovnu. Výjimku učinil v závěru prvního dějství Chára, střelu slovenského obra ale Mrázek koncem hokejky vyrazil.

Jestliže byl gólman Detroitu v té době nejlepším českým hráčem, v úvodu druhé třetiny to ještě víc podtrhl. V dalším oslabení totiž postupně vychytal Kopitara, Gáboríka i Draisaitla.

Voráček prvním českým střelcem

Evropanů byl plný led, a když při mele v brankovišti sevřel Kempný puk rukou a vyhodil jej pryč, nařídili sudí trestné střílení. Kapitán Evropy Kopitar se v něm pokusil zakončit bekhendem mezi betony, Mrázek ale jeho úmysl vystihl. Výběr Evropy ale dál diktoval tempo hry a Češi nestíhali. Po střele Hossy měli štěstí, že Mrázka zachránila tyčka.

Jenže krátce po polovině základní hrací doby už se skóre měnilo a tým složený z hráčů z osmi evropských zemí šel po ráně Cháry od levého mantinelu po zásluze do vedení.

Inkasovaný gól jakoby Jandačův tým vybudil. Ještě v téže minutě dorážel Voráček a puk odpálil z brankové čáry Seidenberg, při svém dalším střídání už se však ryšavý útočník dočkal. Na gólmana Haláka vyzrál ranou z pravého kruhu a Češi se tak po více než 93 minutách dočkali prvního gólu na turnaji.

Draisaitl ukončil prodloužení

Na začátku třetí periody doplnil Jordán po vyhození kotouče mimo hřiště na trestné lavici Nakládala a Češi se 63 vteřin museli bránit dvojnásobné přesile. Mrázek ale dál deptal soupeře, tentokrát zázračně lapačkou rozesmutnil Josiho. Jenže pak si český muž s maskou vybral poprvé v utkání slabší chvilku. Nikterak nebezpečně vypadající pokus Nora Zuccarella přes obránce Poláka škrtl Mrázkovi o lapačku a Evropané znovu vedli.

Ve 49. minutě však Čechům konečně v Torontu vyšla přesilovka, po Sobotkově nahození se puk odrazil od zadního mantinelu k Hanzalovi, jenž srovnal na 2:2. Frolík mohl tři minuty před koncem základní hrací doby obrat dovršit, jenže neuspěl, takže se šlo na prodloužení se třemi hráči na každé straně.

V jeho třetí minutě ujel české obraně Němec Draisaitl a přesnou střelou rozhodl o triumfu Evropanů.

Hokejový Světový pohár:
Skupina A:
ČR - Výběr Evropy 2:3 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 34. J. Voráček (Jordán, M. Michálek), 49. Hanzal (Sobotka, Hemský) - 31. Chára (Vanek, Bellemare), 43. Zuccarello (Halák), 63. Draisaitl (Zuccarello). Rozhodčí: Furlatt, Sutherland - Miller (všichni Kan.), Murphy (USA). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 8574.
ČR: Mrázek - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán - Hemský, Plekanec, Palát - J. Voráček, Hanzal, M. Michálek - Pastrňák, Sobotka, Červenka - Birner, Jaškin, Michael Frolík. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Evropa: Halák - Seidenberg, Josi, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenéři: Ralph Krueger, Paul Maurice a Brad Shaw.

.

Jak dopadne zápas českých hokejistů s USA na Světovém poháru v Torontu?
Češi vyhrají v základní hrací době
26,2 %
Češi vyhrají na nájezdy nebo v prodloužení
2,8 %
Američané zvítězí v základní hrací době
68,5 %
Američané vyhrají na nájezdy nebo v prodloužení
2,5 %
Celkem hlasovalo 26504 čtenářů.

Reklama